ПЕРНИК остава рай за апашите с НАЙ-МАЛКО ОСЪДЕНИ престъпници

Столицата София се утвърди с най-много осъдени крадци и грабители в страната, сочат данни от Националния статистически институт. Не може обаче да се каже същото за съседния Перник.

Въпреки че Перник от десетилетия е известен като топлокация за престъпниците, където се намират и най-много нелегални морги за крадени коли, градът е на последно място по брой осъдени за престъпления срещу собствеността – едва 64 души са получили присъди, сочи справка на „Телеграф“.

Националният статистически институт отчете, че София е номер едно по осъдени престъпници за престъпления срещу собствеността с 455 присъди. Според данните общо за миналата година в страната са осъдени малко над 23 000 души, като от тях 21 167 са мъже и само 1870 са жени.

Регионални разлики

Традиционно най-много присъди са наложени в София (1933), следвана от Пловдив (1917), Стара Загора (1479) и Варна (1420). Според изследването на НСИ, престъпленията срещу собствеността са най-много в столицата (455), Стара Загора (403), Варна, Пловдив, Сливен и Бургас. В същото време градовете Габрово и Смолян се оказват истински оазис на спокойствието с по-малко от 20 присъди за престъпления срещу личността през миналата година.

Статистика на престъпленията

През 2023 г. са регистрирани 83 443 престъпления, от които 87% са против личността и собствеността на гражданите. Въпреки това се отчита намаление с 4,1% спрямо 2022 г. Най-много криминални деяния са регистрирани в София-град, следвана от областите Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Най-малко престъпления са регистрирани в областите Смолян, Кърджали, Силистра, Разград и Търговище.

Възрастова и социална статистика

Според доклада на МВР, основната част от заловените извършители на закононарушения са на възраст над 40 г. и между 18 и 30 г. В сравнение с 2022 г. се отчита намаление на разкритите извършители на престъпления с 3,8%, като най-голямо е намалението при малолетните и непълнолетните.

Домашното насилие е в апогея си!

Увеличение от 85% се отчита при престъпленията, извършени в условията на домашно насилие. Регистрирани са 3 умишлени убийства в тези условия и значително увеличение на телесните повреди.

Хакерски атаки и киберпрестъпления

Конфликтът между Украйна и Русия доведе до увеличен риск от хакерски атаки и разпространение на фалшиви новини. Въпреки това НСИ регистрира само две присъди за компютърни престъпления, и то условни.