Съмнения за пола: Пернишка волейболна легенда е мислена за мъж

В последните дни вниманието на спортната общественост в България бе приковано към две значими фигури в нашата спортна история – волейболистката Мария Ненкова от „Миньор“ Перник и ски бегачката Кръстана Стоева. Разговорите се водят в контекста на съмненията за пола на спортистките, които са били обект на обсъждания и в миналото. В студиото на предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA журналистът Асен Минчев разкри подробности за тези случаи.

Мария Ненкова, известна с мощния си удар на мрежата, който мнозина определят като „мъжки“, е една от спортистките, чийто пол е бил подложен на съмнение. Описвана като „не само жена“, Ненкова се е сблъсквала с коментари и подозрения относно истинския ѝ пол.

Вторият случай, който Минчев изтъкна, е този на Кръстана Стоева, първата българска ски бегачка, която се доближава до европейския елит, завършвайки в челната десетка на олимпийско състезание. Стоева е преминала през лечение в „Майчин дом“ през 1968 година.

В два случая българки са били засегнати от участието на атлетки, за които е имало съмнения за пола„, споделя Минчев.

Историческите данни сочат, че на Олимпийските игри в Токио през 1964 година съветската атлетка Ирина Прес печели златния медал в хвърляне на диск, оставяйки българската спортистка д-р Виржиния Михайлова на четвърто място. Михайлова би спечелила бронзов медал, ако не беше Прес. Този случай е предизвикал сериозни въпроси и спорове, които са довели до въвеждането на контрол на пола на Игрите в Гренобъл през 1968 година. Сестрите Тамара и Ирина Прес, известни съветски атлетки, изчезват от международните състезания след въвеждането на тези проверки.

Друг интересен случай, свързан със съмнения за пола, е този на Александра Чудина. Чудина е известна съветска волейболистка, капитан на националния отбор и световна рекордьорка в скок на височина. Според Минчев, за нея също е имало съмнения, че не е жена, което допълнително усложнява ситуацията около пола в спорта.