НИТО ЕДНА! Излязоха на протест заради битата от тийнейджър жена в ПЕРНИК

Снимка: Марица

Пореден протест срещу насилието над жени пред Съдебната палата в София под мотото „Нито една повече“. Поводът – отново брутално насилие, този път над 56-годишна жена от Перник, която беше зверски пребита от 17-годишен младеж.

На стълбите на Съдебната палата в София са оставени множество листа с различни послания: „Боят не е призив на любов!“, „Депутати, полицаи, засрамете се!“, „Стоп на институционалното насилие“, „Взеха дъщеря й, паднала на колене пред полицията, не й помогнали, засрамете се“, „България няма статистика, засрамете се“, „Няма да търпим“, „Три пъти звъниш за помощ, полицаят на теб се кара“.

На фона на последните данни за убити жени от своите партньори, за пета поредна година организация „Феминистки мобилизации” организира протест под надслов „Нито една повече”.

Официалната статистика на държавата сочи непрестанното нарастване на жените, потърсили закрила от домашно насилие. По данни на МВР това са над 3 600 жени за изминалата година, а броят им до края на юли тази година е над 2000. Пострадалите от домашно насилие през 2020 са 594, а броят им се увеличава до близо 900 през изминалата година.

Това е и причината хората на протеста да настояват за ефективни мерки от държавата, след като точно преди година Народното събрание прие по-строги наказания за насилниците, заради случая с Дебора от Стара Загора.

Източник: в. Марица

Припомняме:

Възрастна перничанка с инвалидност и прекаран инсулт е била пребита по изключително жесток начин от 17-годишен младеж пред нонстоп в Перник. Жената си взела кафе и седнала да го изпие. Без видима причина двама младежи започнали да се заяждат с нея, а единият я поваля на земята и започва да я рита с крак в главата. Намесва се продавачката на нонстопа и боят спира. На място е повикана линейка, но жената отказва да се качи и се прибира сама във вкъщи контактна, но малко след това й прилошава и изпада в кома. В момента е на командно дишане в болницата с опасност за живота. Биячът е издирен и задържан. Вчера съдът отказа да го освободи и го остави в ареста. 

Първа публична реакция даде кметът на Перник Станислав Владимиров, който показа лицето на бияча. Можете да видите още по темата ТУК

Рано тази сутрин роднина на пребитата жена разказа подробности, като съобщи страшната вест – жената е в кома, на командно дишане, с опасност за живота. Вижте по темата ТУК.

Вчера перничанка показа шокиращи кадри, заснети от улична камера, на които се вижда бруталното посегателство. Вижте повече ТУК.

По темата реагира с коментар и външния министър Калин Стоянов, неговите думи вижте ТУК.