Рекордно посещение на лятната академия в ПЕРНИШКО: Полицаи учат деца на закони и правила

При изключителен интерес продължават заниманията с децата в летните академии за спорт и превенция в региона

Месец юли приключва с изключителен интерес и рекордна посещаемост на „Детските академии за спорт и превенция“ в Пернишка област.

Открит урок по безопасност на движението с възпитаници от първи до пети клас се е провел в ЦПЛР – ОДК Перник. Комисар Йордан Дундаков – началник отдел „Охранителна полиция“ при областната дирекция, старши инспектор Кирил Кирилов и инспектор Борислав Ананиев от Пътна полиция са запознали децата с основните правила на пътното движение.

Малчуганите са разбрали какви са им отговорностите като водачи на велосипеди, как да пресичат безопасно пътното платно и какво трябва да бъде поведението им като пътници в автомобилите.

Децата са се убедили, че предпазния колан би предотвратил наранявания при внезапно спиране на автомобила или инцидент на пътя. Всички са обещали да бъдат отговорни и да дават пример със своето поведение на останалите участници в движенето.

В Радомир, Ковачевци и Земен са организирани теоретични и практически занятия по безопасно управление на велосипед. Някои от децата са били заедно с родителите си, както и с велосипеди, тротинетки и ролери. Запознати са с основните правила за движение по пътищата, кой е участник в движението по пътищата, кои са водачи и кои са пешеходци. На децата е разяснено при наличие на пътна маркировка, пътни знаци, светофарна уредба и регулировчик, с кое трябва да се съобразят.

В края на мероприятието е проведена беседа и с родителите, като им е обяснено, че децата до 12 годишна възраст не трябва да управляват велосипед самостоятелно, както и важността на доброто оборудване на велосипеда и екипировката на децата с оглед безопасното управление. На всяко дете е раздадена листовка със съвети за безопасно управление на велосипед и светлоолтразителна гривна.

Обучителните РУ – Радомир са направили симулативна игра с децата, като са им показали как трябва да се движат по пътното платно като велосипедисти и как се пресича по пешеходна пътека.

Отново в трите общини са организирани беседи на тема „Хората, които ни помагат – полицаите“. С децата е обсъдено, че както в къщи, така и в училище има правила, които те трябва да спазват и някой следи за това. Малчуганите са получили информация за това кои полицаи са униформени и кои цивилни, както и с различните видове униформи, какви са отличителните знаци от униформата на полицая.

На подрастващите е обяснено, че когато имат нужда от съдействие от полиция, но нямат възможност да посетят районно управление, националният телефон на който могат да се обадят е тел. 112.

Припомнени са важните данни, които трябва да съобщят при обаждане на тел. 112. В края на мероприятията всички деца са се снимали със служителите на реда за спомен.

Летните академии продължават и през месец август.