Санират ЗЕМЕН!

Стартира нова процедура за саниране на многофамилни жилищни сгради в община Земен. Собствениците трябва да подадат документи най-късно до 19 август! Изисква се заявление, документи от общите събрания и обследвания за енергийна ефективност. Не пропускайте възможността за обновяване на вашата сграда!

Стартира нова процедура за саниране на многофамилни жилищни сгради в община Земен. Вижте какви документи са необходими и до кога е срокът за кандидатстване!

Общинското ръководство на Земен информира собствениците на многофамилни жилищни сгради и всички заинтересовани страни, че стартира процедурата за прием на документи за саниране. Най-късно до 19 август Председателите на сдруженията на собствениците в многофамилните жилищни сгради могат да се обърнат за съдействие и да входират необходимите документи в общинската администрация.

Управляващият орган на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. (ПРР) обявява за кандидатстване процедура BG16FFPR003-4.001 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“ по Приоритет 4 „Справедлив преход“ на Програма „Развитие на регионите” 2021-2027 г.

Основната цел на процедурата е да подкрепи мерки за енергийна ефективност (ЕЕ) на многофамилни жилищни сгради, включително за намаляване на енергийната бедност, в най-силно засегнатите от климатичния преход региони, сред които е и област Перник.

В тази връзка Община Земен инициира и организира процес по кандидатстване, като кани Сдруженията на собствениците, създадени по реда на ЗУЕС, да се обръщат за партньорство в срок до 19.08.2024 г.

От общинската администрация информират, че е необходимо да бъдат подготвени и подадени в срок следните документи:

 

1. Заявление за участие – по образец.
2. Документи, свързани с проведените общи събрания за създаване на СС или други документи, свързани с вземане на решения от страна на етажната собственост.
3. Копие от книгата на етажната собственост, съгласно ЗУЕС, от което да са видни всички живущи в сградата.
4. ПРИЛОЖЕНИЕ №4 „Декларация, съдържаща информация за енергийно уязвимите лица в сградата“, ако е приложимо, и СС иска да се възползва от приоритизацията на сградите (да получи повече точки на Техническа и финансова оценка), както и документи за удостоверяване на информацията по т. 3 на Приложение 4 относно живущите лица в МЖС (обект на интервенция), чиято адресна регистрация съвпада с адреса на сградата-обект на интервенция и са с установена 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност на база документи, издадени от съответните експертни лекарски комисии. За всяко посочено лице по т.3. на Приложение 4 се предоставя на Общината копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК.
!!! Приложение 4 „Декларация, съдържаща информация за енергийно уязвимите лица в сградата“ се предоставя от СС на Общината, в случаите когато в сградата-обект на интервенция има лица, попадащи в определенията на т.1, 2, 3, 4 или 5 на Приложение 4, чиято адресна регистрация съвпада с адреса на сградата обект на интервенция, и които са заявявали желание да бъдат вписани в Приложение 4.
5. Обследване за енергийна ефективност и валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация, изготвени по реда на чл. 48 от ЗЕЕ.
6. Обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с удовлетворяване на изискванията по чл. 169, ал. 1 и ал. 3 от ЗУТ и Технически паспорт в съответствие с изискванията, определени в глава трета на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите.
7. По своя преценка, общинската администрация може да изиска и други документи, необходими за подготовката за подаването и за изпълнението на проектното предложение, като декларации за готовност за осигуряване на достъп до самостоятелните обекти и др.
Документите се подават в деловодството на Община Земен.
Допустими за финансиране са дейности за:
– изпълнение на мерки за енергийна ефективност, предписани в енергийното обследване, включително съпътстващи строително-монтажни работи (СМР), които са пряко свързани с енергоспестяващите мерки.
– СМР дейности, свързани с неотложни мерки в техническия паспорт на сградата, както и мерки за осигуряване на пожарна безопасност и за изграждане/ремонт/подмяна на мълниезащитна и заземителна инсталация, когато са предписани в техническия паспорт на сградата.
– Извършване на обследване за енергийна ефективност и изготвяне на сертификат за енергийни характеристики на сградите в експлоатация – първоначално обследване за енергийна ефективност за целите на подаване на предложение по настоящата процедура, включително дейности по изготвяне на обследване на сградата за наличие на защитени видове в сградата обект на интервенция.
– Извършване на обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с удовлетворяване на изискванията на свързани с удовлетворяване на изискванията по чл. 169, ал. 1 и ал. 3 от ЗУТ.
– Други съпътстващи дейности, подробно описани в Насоките за кандидатстване.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по процедурата е 196 415 453,80 лв. и се предоставя от общините с краен срок на кандидатстване – 19.09.2024 г.
Документите по процедурата, включително условията за кандидатстване и условия за изпълнение на процедура, са публикувани на следния интернет адрес: