Драма с продължение в РАДОМИРСКО: ВиК Перник наказва жителите на селата Жедна, Касилаг и Негованци с недостиг на вода. Фиктивни аварии, четири дни на сухо, а вода тече по улиците

Жителите на селата Жедна, Касилаг и Негованци в област Радомир се обърнаха към zapernik.com за помощ, за да дадат гласност на своя дългогодишен проблем с водоснабдяването. Младите хора в селата са решени да се борят за справедливост, след като открили, че проблемът с водата не се дължи на недостиг, а на нехайството и забавянето на ВиК Перник при отстраняването на аварии.

„Вода имаме достатъчно, стига ВиК Перник да отстраняват авариите в нормален срок както са задължени по договор,“ споделят жителите. В село Жедна има сериозен теч, за който сигналите започнали още на 11 май, но до днес ВиК не е предприело никакви действия. В отчаянието си, жителите, с помощта на кмета на Радомир Кирил Стоев, сами поставили скоба, за да спрат теча, защото водата от водосборния басейн буквално измивала улиците на селото, докато в чешмите нямало налягане.

Нещата се влошават още повече, когато ВиК Перник целенасочено започва да спира водата на жителите заради фиктивни аварии. „По телефона на жители са казали в прав текст, че докато не кротнем и не спрем да вдигаме шум, вода няма да имаме,“ споделят възмутените жители.

Днес е четвърти ден, в който селата са без вода в горещините.

В отговор на това, жителите подготвят колективни жалби към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Асоциацията на ВиК. Те планират и колективен иск в съда, с надеждата, че евентуално спечелените пари ще използват за подмяна на ВиК мрежата и създаване на частно водоснабдяване.

„Моля Ви за гласност, защото това колкото и да е частен случай, толкова и е общодържавен проблем, който се повтаря в многобройни населени места,“ призовават жителите. Те искат да извадят „кирливите ризи“ на ВиК Перник наяве и да сложат край на тази несправедливост.

Ето и писмото им до сайта на перничани:

„Здравейте, имаме нужда от Вашата помощ, за да дадете гласност на нашия проблем. Става дума за селата Жедна, Касилаг и Негованци, област Радомир. От години в селата има проблем с водата. Възрастните хора са научени да търпят и да мълчат, но в последните години ние-младите се разровихме по-надълбоко в проблема.
Оказа се, че вода имаме достатъчно, стига ВиК Перник да отстраняват авариите в нормален срок както са задължени по договор. Тук от години това не се случва, авариите се отстраняват след седмици, даже месеци- в момента в с. Жедна има сериозен теч, за който сме започнали да подаваме сигнали още на 11.05, но до ден днешен ВиК не си е помръднало пръста да отстрани теча. Ние – жителите на с. Жедна с помощта на кмета на Радомир – г-н Стоев, сами поставихме скоба, за да отстраним аварията, защото водата от водосборния ни басейн миеше улиците на селото, а в чешмите ни нямаше налягане. На всичко отгоре след многото ни сигнали и ровене , абсолютно целенасочено от ВиК вече втори уикенд ни оставят без вода заради фиктивни аварии, а по телефона на жители са казали в прав текст,че “ Докато не кротнем и не спрем да вдигаме шум, вода няма да имаме“. Демек ни оставят без вода с назидателна цел. Днес е 4 ден, в който сме без вода в тези горещини. Ами ако стане пожар?
В момента подготвяме колективни жалби към МРРБ, КЕВР и Асоциацията на ВиК, а в последствие и колективен иск в съда. С евентуално спечелените пари от иска – ще си подменим сами ВиК мрежата и ако успеем – ще си направим частно ВиК.
Моля Ви за гласност, защото това колкото и да е частен случай, толкова и е общодържавен,който се повтаря в многобройни населени места.
Нека извадим „кирливите им ризи“ на яве! “

Припомняме, че жителите на трите села вече направиха протест за проблемите си с водата.

Тогава кметът на Радомир Кирил Стоев отговори: „Направихме проект за подмяна и реконструкция на довеждащия водопровод за Жедна, Негованци и Касилаг, който е заложен в приоритетните обекти за финансиране от Закона за държавния бюджет. Проектното предложение е одобрено за финансиране. Там проблемът е от години, тъй като водопроводът е стар и тръбите са компрометирани на много места, загубата на вода е огромна и затова едно от първите проектни предложения на екипът ми е именно за този проблем“.

Относно проблема с авариите от общината съобщиха, че поддържането на водопреносната мрежа е отговорност и задължение на ВиК Перник.