БАТАНОВЦИ НА ПРОТЕСТ срещу завода за горене на опасни отпадъци. От Фирмата ОТРИЧАТ такова инвестиционно намерение

Жители на град Батановци излязоха на протест срещу инвестиционно предложение на фирма за преработка на пластмасови отпадъци, каучукови и гумени отпадъци, излезли от употреба гуми, биомаса и гумен гранулат. Първоначалното намерение на инвеститорите е било производството на биогориво, предаде БНР.

През 2018 година фирмата решава да разшири дейността си в сградата на бившия циментов завод, който се намира в непосредствена близост до жп гарата и центъра на града. Десетки местни фирми и граждани обжалват през годините решенията на РИОСВ, които дават зелена светлина на изгарянето на опасни отпадъци.

И в момента Административен съд – Перник разглежда жалба на граждани. Предстои да излезе решението на магистратите. Ако то не е в полза на жалбоподателите местните са готови на гражданско неподчинение. Те са притеснени за живота и здравето на хората, които живеят в региона. Подкрепят ги кметът Радослав Петров, кметът на община Перник Станислав Владимиров, както и общинският съвет, който излезе с декларация в защита на гражданите.

Радио Благоевград потърси представители на фирмата, която на практика все още не е започнала реална дейност. От там отричат съществуването на такова инвестиционно намерение. Гражданите се надяват инвеститорът да се откаже да развива опасния бизнес.

В момента е в ход подписка, в която са се включили над 3000 души. Инициатор е Милослав Милчев.