Перник приема регионалната Програма за заетост 2024: Нови работни места и инициативи за икономически растеж

Днес, в Областна администрация Перник, се проведе заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Под председателството на областния управител Людмил Веселинов, комисията единодушно прие Регионалната програма за заетост за 2024 година.

Програмата представлява комплекс от мерки и инициативи, насочени към подпомагане на заетостта в региона и стимулиране на икономическия растеж. Тя ще бъде координирана и изпълнявана от Бюрото по труда в Област Перник, което ще осигури необходимата подкрепа за успешната й реализация.

Тази година, регионалната програма за заетост поставя тематичен фокус върху работните места, които ще дадат възможност за добавена стойност към работните позиции. Работейки в сферата на опазването на културното наследство, озеленяването, екологичните дейности и други, работещите ще получат възможност да развиват умения и да трупат опит в една или друга сфера, което ще доведе до увеличаване на квалифицираната работна ръка.

Програмата за 2024г. осигурява 32 работни места за област Перник, като някои от тях ще бъдат на 6 работни часа. Средствата, които са предвидени за осъществяването ѝ са в размер на 132 828 лв.
Людмил Веселинов изрази увереност, че тази програма ще допринесе за създаването на нови работни места и развитието на пазара на труда в региона.

На срещата, директорът на Бюрото по труда, Росен Симеонов представи и информация относно удължените срокове по проект „МЛАДЕЖКА ЗАЕТОСТ+“ . Освен удължения срок, промените засягат възможността и процедурата за включване на работодатели от частния сектор, както и формирането на заплатите на наетите.