ПЕРНИК и РАДОМИР отбелязват 187 години от рождението на Васил ЛЕВСКИ

77
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?

Перник и Радомир се подготвят да отбележат 187 години от рождението на Васил Левски

Този четвъртък, 18 юли 2024 г., България ще отбележи 187-та годишнина от рождението на великия революционер Васил Левски. Множество тържествени мероприятия ще се състоят в различни градове, включително и в Перник и Радомир, където общините и историческите музеи са подготвили специални събития.

Перник

В Перник, церемониите ще започнат в 10:30 ч. пред паметника на Васил Левски, където Регионалният исторически музей ще представи изложбата „Времето в хората и хората във времето…“. Жителите ще могат да се запознаят с исторически артефакти и документи, свързани с живота и делото на Апостола на свободата. В 11:00 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника в знак на почит към неговата личност и принос за българската свобода.

Радомир

Община Радомир също ще отбележи годишнината с церемония на площад „Свобода“. От 10:00 ч. ще се проведе тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Кметът Кирил Стоев и представители на Общинския исторически музей ще участват в церемонията, за да отдадат почит към Апостола и да подчертаят важността на неговото дело за българския народ.

Васил Левски – Апостолът на свободата

Васил Левски, роден на 18 юли 1837 г. в Карлово, е един от най-значимите български революционери и национални герои. Известен като Апостола на свободата, Левски е основна фигура в борбата за освобождение на България от османско владичество. Той създава Вътрешната революционна организация (ВРО) и разработва мрежа от революционни комитети, които имат за цел да подготвят въстание срещу Османската империя.

Левски е известен със своята саможертва, безкористност и вяра в свободата и справедливостта. Неговият девиз „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“ отразява неговата отдаденост на каузата на българската независимост.

Той е заловен от османските власти през 1872 г. и обесен на 18 февруари 1873 г., но неговото наследство и идеали продължават да вдъхновяват поколения българи.

В този ден, България ще се обедини в честванията на Апостола, изразявайки своята признателност и уважение към неговия живот.