СКАНДАЛ тресе Жаблянският манастир: Опит за окупация, физическа саморазправа с духовно лице и полиция 

Скандал разтресе Жаблянския манастир „Свети Йоан Предтеча“, разбираме от съобщение, публикувано на страницата на манастира във Фейсбук. Според съдържателите на светата обител на 13-ти юли е бил направен опит манастира „да бъде окупиран“ от няколко души, начело с разколника Касиан.

Както се разбра по-късно, вдъхновител на акцията е една известна фейсбук звезда, която засега ще наричаме игумен N. Докато се борих да не ги допусна към монашеските килии на манастира, ми отнеха телефона и изтриха видеозаписите, на които се вижда как ме нападат и ми посягат физически. Бях заплашен и със саморазправа от един от нахлулите, който е обявил, че работи в „службите“. Благодарение на пристигналата навреме полиция, конфликта бе прекратен, без да успеят да настанят Касиан като собственик на манастира. На нападателите са взети личните данни и са предупредени да не идват повече в тази света обител. Въпреки това, очаквам още провокации и инсценировки, просто тези хора са си такива.
За случая е уведомена и Софийска света митрополия„, се казва в съобщението.

От манастира дават публична гласност на случая, публикувайки клипове от камери с лицата на „окупаторите“.

Един от тях, с анцунг бил най-агресивен по думите на игумена: „Човекът с анцуга, най агресивен от всички. Той ми отне насила телефона, държа ме притиснат в ъгъла и ме заплашваше, докато пристигне полицията. Ако не го бях предупредил, че ще останат следи, щеше да ме пребие.

За друга дама казва: „Най-ехидната от всички. Каза, че аз съм ги помолил да оставят телефона ми на масата. В друг пост ще пусна клипчето как ме молят.“

Друг мъж пък се опитал да внесе багажа на Касиан в манастира.

„На този клип се вижда как любезно съм помолил нападателите да оставят телефона ми на масата в трапезарията“.