БОКЛУК, дупки, паднали кабели и храсти в квартал РУДНИЧАР – Община ПЕРНИК отговаря

Жител на пернишкия квартал Рудничар призовава да се вземат мерки относно улица 1-ва, която е в критично състояние. По този повод той се свърза със ZaPernik.com с молба да отразим проблемите. Ние се обадихме на Община Перник по наболелите проблеми в квартала и оттам отговориха. 

Паднали кабели

„Това вече е повече от 2 месеца, кабелите са на не повече от 3м височина през 3/4 дни се късат, главния ел кабел също е на 3м височина и заплетен в клоните на дървото, нужно ли е някой да пострада, ако се скъса този ел кабел?“

Отговор:
От администрацията на община Перник обясниха, че падналите кабели не са опасни и токови, а са на интернет доставчици. Единственият начин жителите на квартала да имат интернет е по въздушен път. За това и доставчиците на такива услуги опъват по въздух кабелите. В случая трябва самият доставчик да си оправи кабела, тъй като само доставчика знае кой точно е неговия кабел.

Дупка

„Цялата улица е пълна с дупки повече от 10 см дълбоки и повече от 50 см широчина/дължина“

Отговор:
За съжаление, поради доста ремонтни дейности в града, много от договорите са на изчерпване, нужно е да се направят нови процедури. Но при първа възможност улицата ще бъде включена за ремонтиране.

Джунгла от храсти

„Храстите и дърветата няма никаква видимост по цялата улица. Те са буквално на пътя и пречат на видимоста и на движението, с доста големи мъки се разминават два автомобила, или се молиш да не удариш другия автомобил, или да не си одереш колата в храстите“.

Отговор: 
Общинска фирма Флор се е качвала в квартала и е чистила от растителност и храсти. Поради буйната растителност, към момента отново е уговорено служители на Флор да окастрят  където е необходимо в близките дни.

Боклук

„Беше почистено преди 4 дни по такъв начин, че просто замазаха положението. Кофите отново са пълни и не достигат и отново ще се започне изхвърлянето до тях, пред тях, около тях, в ливадата и така…  Там са нужни или повече кофи, или от тези по-големите дето ги вдигат камионите.“

Ще ви изпратя снимки как е почистено от почистващата фирма това не е почистено и мога да ви гарантирам, че никой не си е изхвърлил бокука, а така остана от почистващата фирма ( наблюдавах чистенето от фирмата)
Благодаря ви за вниманието – пише в заключение П. Георгиев

Отговор:
Темата за боклука е от миналата седмица. Както вече zapernik.com писа, проблемът е хроничен и хората е нужно да разберат, че това не е ангажимент на сметопочистващата фирма да изчиства нерегламентираните сметища, които регулярно се появават в квартала.

От общината съобщиха, че ангажиментът е дотам да се изпразнят кофите за боклук – оттам нататък всичко е на добра воля и молби от общината да се изрине поредното нерегламентирано сметище в квартал Рудничар.

От общината призоваха хората да са по-отговорни за околната среда, в която живеят и ако все пак кофите преливат, да направят като в другите квартали – когато боклукът е в чувал и е оставен до контейнера, много по-лесно би се прибрал от сметоизвозващата фирма, отколокото когато е хвърлен безразборно на голяма площ около контейнерите.

Те – фирмата – не са длъжни да събират боклука отстрани, правят го само на добра воля и по наша молба. Ако хората не проявят самосъзнание и няма ред в изхвърлянето на бокбуци, ние нищо повече не можем да направим за тях. „, казаха от общината.