За първи път В сърцето на Граово: Осветиха знамената на шестте пернишки общини

Снимка: zapadno.com

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ започна. Шестото издание на събора, провеждащ се в близост до Църногорския манастир край село Гигинци бе открито вчера с церемония, включваща водосвет и освещаване на знамената на всички общини от област Перник.

На сцената, изрисувана с цветовете на Граово, знамената на общините Брезник, Трън, Радомир, Перник, Земен и Ковачевци бяха благословени за първи път, благодарение на инициативата на организаторите.

Снимка: zapadno.com

Младите носители на традицията, облечени в народни носии, донесоха знамената на сцената, където бе извършен водосветът. Събитието бе съпроводено с награждаване на победителите в демонстрациите по борба и връчване на грамоти на животновъди.

Сред официалните гости бяха министъра на земеделието и храните, заместник-министрите Деян Стратев и Иван Капитанов, както и кметове и заместник-кметове от областта. Областният управител на Перник, Людмил Веселинов, откри събора с вдъхновяваща реч, в която подчерта значимостта на събитието за региона и неговото културно наследство.

„За поредна година Гигинският събор се провежда на поляните край Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, заяви Веселинов. „Тази устойчивост на събитието дава възможност да се развиват туристическите маршрути, посещенията на храмове и манастири. Съборът представя културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, занаятите и духа на Граово. По този начин той става една от емблемите на областта, а вярвам, че вече е и едно от знаковите събития в представителния културен календар на България!“, каза още той.

Съборът продължава и днес с разнообразна културна програма, включваща народни песни, танци и традиционни занаяти, предлагайки платформа за укрепване на местната идентичност и насърчаване на туризма в региона.

Днес, във втория ден на събора ще се изявят 220 участника от 3 области на страната.

В 10:00 часа на манастирските ливади над брезнишкото село Гигинци ще бъде открита 7-часова фолклорна програма “Среща на поколенията”. От сцената ще се представят 220 броя участника. От тях професионалните изпълнители са 19 броя и 201 са самодейците от 17 институции от областите Благоевград, София и Перник. През двата дни на събора ще се провеждат съпътстващи събития, като кулинарни изложби, състезания и други. В тях участие ще вземат допълнително още 100 човека, съобщава сайтът на бреднишко Zapadno.com