Културното наследство и екологията свързват ПЕРНИК и Кюстендил

На 10 юли 2024 г. В Сапарева баня се проведе семинар в рамките на „Мега проект Сапарева баня-Кюстендил- България „. Областният управител на Перник, Людмил Веселинов, взе активно участие в събитието.

В рамките на семинара Людмил Веселинов подчерта значението на сътрудничеството между двете области. Той акцентира върху културното наследство като ключов фактор за свързване на общностите от Пернишка и Кюстендилска област.

„Крепостта Кракра и античният град Германия са примери за богатото историческо наследство, което трябва да опазваме и популяризираме заедно“, отбеляза областният управител.

Освен това, Людмил Веселинов подчерта, че екологията също може да бъде мост към културното наследство и изрази увереност, че чрез общи усилия двете области ще постигнат значителни резултати в рамките на Мегапроекта.

„Екологията заедно с опазването и социализирането на културното наследство са основните компоненти за устойчивост на проекта“, добави той.

Участие в семинара взеха и кметът на община Сапарева баня Калин Гелев и заместник областния управител на Кюстендил Георги Джоглев.

По време на семинара бяха обсъдени и възможностите за развитие на балнеологията и използването на минералната вода като ресурс за здравен туризъм. Пернишка и Кюстендилска област разполагат с богатство от минерални извори, които могат да допринесат значително за икономическото развитие на регионите.

Семинарът завърши с дискусии и предложения за бъдещи инициативи, които ще бъдат насочени към подобряване на сътрудничеството и развитието на регионите.