Сметището РУДНИЧАР: Безкрайната сага с боклуците на квартала

Пернишкият квартал Рудничар отново влиза в новините. За съжаление, с обичайната гледка камари с боклуци от всякакъв тип – целият квартал е едно голямо сметище. И това не е от вчера – това е хроничен проблем. 

Поредните снимки на тази „приказка“ са качени в социалната мрежа от Деко Иванов, който коментира: „Няма никакво почистване вече два месеца кв. Рудничар“.

Впечатление на снимките прави, че кофите за боклук са полупразни, но около тях е истинско сметище – строителни отпадъци, дрехи, техника, пластмасови бутилки и пликчета. Да кажеш – нямало място, хората си оставили в торби боклука до кофите. Но тук виждаме едно брутално изхвърляне на боклук, директно по земята.

Различни мнения по въпроса показват, че от една страна самите живущи хвърлят боклука около кофите, вероятно когато съдовете се напълнят, а след това сметопочистващата фирма събира само този, който е в кофите за боклук, а сметищото си остава. Има и мнения, че кофите са недостатъчни за квартала и много бързо се напълват.

Проблемът – решен временно

Към момента сметището вече не същестува. За пореден път Община Перник и сметопочистващата фирма са изринали нерегламентирано разпиления боклук на рудничарци. Не се знае обаче докога.

Сметопочистната фирма вече е изровила боклука от качените  снимки, но очакванията са те отново да станат актуални след известно време.

Защо това е така?

До култура и възпитание е или просто навик на живущите от квартала? Защо точно в квартал Рудничар винаги има проблем, а в други пернишки квартали положението не е толкова плачевно?

От Общината съобщиха, че това е хроничен проблем – образува се сметище, багера идва изрива го, до следващата седмица, когато отново се образува сметище.

Няма оправия!

„Няма обравия там. Масово се изхвърля до кофите. А самите кофи се изхвърлят редовно, тук няма драма. Но всеки който си реши минава и изхвърля до кофите. Фирмата чисти сметището и след седмица пак е същото. Хората трябва да са по-отговорни, не може само да ринем по тях, това са допълнителни ангажименти. Има и други квартали да се чистят, не са само боклуците на „Рудничар“, споделят общинари.

И така

Ще променят ли навиците си жителите на квартал Рудничар, за да заживеят те и децата им в по-чист квартал? Това зависи от самите тях и начинът, по който се отнасят към своя дом – околната среда.