Мотористи на прицел! ПЕРНИК предприема драстични мерки за пътна безопасност

ОДМВР – Перник с постоянни мерки за пътна безопасност

През лятото фокусът ще бъде поставен върху двуколесните моторни превозни средства
Намаляването на пътния травматизъм и ограничаването до минимум на загиналите и пострадалите при пътнотранспортни произшествия е приоритетна задача на полицейските служители от областната дирекция. Данните в национален мащаб показват, че само през месец юни броя на произшествията е значително увеличен, както и на загиналите и пострадалите. Установено е драстично повишаване на тежките произшествия с участието на водачи на двуколесни моторни превозни средства.

От началото на годината до момента на територията на Пернишка област са проверени 62 броя мотопеди, мотоциклети и АТВ – та. Установени са 26 нарушения, за които са издадени актове за административни нарушения – без каски 10, неправоспособни управляващи мотопеди – 3, неправоспособни шофиращи мотоциклети – 12, неправоспособен управлявал АТВ – 1.

За осъществяване на ефективен контрол спрямо управляващите основно мотопеди и мотоциклети акцент ще бъде поставен върху правоспособността на водачите, регистрация на превозните средства и състояние и видимост на регистрационните табели и използването на защитни каски. Ще бъде проверявано нивото на шум не само на мотоциклетите и мотопедите, но и на всички моторни превозни средства и при констатиране на отклонения, ще се прилагат принудителни административни мерки – спиране от движение.

 

Денонощен контрол в града и в селата

Постоянният контрол ще се осъществява както в големите населени места, така и в малките с акцент тъмната част на денонощието. На собствениците на мотоциклети и мотопеди ще бъдат издавани разпореждания по чл. 64 от Закона за МВР за недопускане предоставянето за управление на неправоспособни водачи, в това число на малолетни и непълнолетни. След издаването на разпорежданията при установяване на нарушения ще се предприемат мерките, предвидени в Закона за движение по пътищата. Те ще се прилагат и по отношение на автомобили, трактори, АТВ-та и други, за които е известно, че собствениците им предоставят управлението на неправоспсобни, малолетни и непълнолетни.

За навършилите неправоспособни 16 години, установени да управляват МПС, на които са приложени възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и не е постигнат възпитателен ефект, ще се издават и връчват наказателни постановления с цел недопускане на пътни инциденти.

От „Пътна полиция“ напомнят на гражданите, че освен в социалните мрежи, могат да подават сигнали за нередности както на тел. 112, така и на имейлите на дирекцията – [email protected] и [email protected]

По този начин ще могат да получат обратна информация за това какво отношение е взето по съответния казус. Преодоляването на пътния травматизъм може да се постигне с участието на цялото общество, заключават от полицията.