Кметът на Радомир в борба с водната криза! Спешна среща с ВиК и нови мерки за справяне

Тази сутрин кметът на Община Радомир проведе среща с директора и екипа на ВиК, за да се обсъди кризисната ситуация около водоподаването и множеството аварии през последните дни.

По време на разговора стана ясно, че 80% от трасето е готово и в понеделник може да се направи превключване и да се започне изпитване по него. Веднага щом това се осъществи, тази част от водопровода ще може да влезе в експлоатация.

От ВиК обясниха, че от понеделник досега са отстранени десет аварии по него, но при пускане на водата избиват нови и вода до резервоарите така и не достига. Снощи след отстраняване на аварията около полунощ, където на място бе и кметът на общината, стана ясно, че до сутринта са избили още две аварии, по които се работи в момента.

На срещата беше обсъдено до превключването на водата от „Врелото“ и включването на изградената част от довеждащия водопровод да се премине към режимно водоподаване на града. По този начин ще се знае къде и кога ще има вода в целия град.

Кметът Кирил Стоев внесе докладна с извънредна точка за гласуване от Общинския съвет, за ползване на аварийното водоподаване. Кметът Кирил Стоев заяви, че е разговарял с МОСВ и е получил уверение, че веднага след гласуване на тази точка на сесията на общински съвет ще бъде получено разрешение за ползване на водата от „Врелото“.„

След съгласуване с ВиК и по предложение от тяхна страна, вода ще се подава от 17ч. до 22ч. за всички части на града. През останалото време водата към мрежата ще се спира, за да може да се резервира.
По време на срещата при кмета, бе коментирано, че ако има достатъчно вода в резервоарите режима няма да бъде спазван и ще се подава вода извън тези часове.

Междувременно кметът Кирил Стоев разпореди раздаване на вода за жителите на Пчелинския квартал, които нямат вода повече от 24 часа.