Кметът на Перник Вяра Церовска: Перничани обичат своя град, дразнят се на това, което не се реализира и се радват на случващото се. Ще работим отговорно за това, за което се заклехме. Пожелавам перничани да са здрави и да се радват на живота

Снимка: kmeta.bg

Навръх празника на града д-р Вяра Церовска даде интервю за Kmeta.bg, в което споделя кои са мащабните проекти в общината, какви са големите проблеми, както и защо Перник скоро може да бъде посочен, като успешен пример за процъфтяващ град. Вяра Церовска е родена на 9 декември 1961 г. в Перник.  Завършила е математическа гимназия в родния си град и Медицинския университет в София със специалност „Нефрология“. Професионалният й път започва като участъков лекар. 14 години е била началник на отделението по хемодиализа в болница „Рахила Ангелова“ в Перник, а от 2010 до началото на 2014 г. е директор на същата болница. По време на управлението й здравното заведение успява да изчисти близо 1 милион лева дългове, купува се модерна апаратура, която е от полза на пациентите. На парламентарните избори през септември 2014 г. д-р Церовска е избрана за народен представител от Перник. На вота през 2015 година е избрана за кмет на Перник на втори тур с 62.31%. 

Г-жо Церовска, днес е празника на Перник. С какво той ще бъде по-различен от тези досега?

Празникът на Перник минава тази година под мотото „1000 години Кракра”. Това е една емблематична дата, една забележителна годишнина, която се свързва с втората обсада на крепостта „Кракра” . Тогава, преди едно хилядолетие, през 1016 г. войводата Кракра и военните му се изправят срещу цяла империя и героично отстояват укреплението. Този храбър българин прави нашето селище много по-различно от всички в страната. Ние имаме собствена история – значима и силна.

Перничани обичат своя град и това, което успях да видя за тази една година като кмет е, че ги дразни това, което не се реализира и се радват на случващото се. Независимо, че то е малко, капка по капка, очакват го и наистина надеждите са много повече от възможностите на общината и на държавата. Хората обичат своя край, пазят традициите, вярват, че нещата ще се променят и ще има бъдеще за Перник.

Измина вече 1 година от сядането Ви на кметския стол, каква е вашата равносметката за този период?

Понеже е празник няма да започна с проблемите. Ние в едно малко албумче сме направили това, което се вижда и това, което сме успели да променим. То започва с празника „Сурва”, защото за мен това е празник за душата, за духа и настроението, за енергията на хората. Това е, което ни дава сила, което ни помага да продължим. Другите неща са свързани с програмата, която ние обещахме, въпреки че възможностите на община Перник не са големи. Опитахме се да работим по всички теми, свързани с инфраструктурата, възможностите за масовия спорт и да разнообразим културните прояви в града. Работим и за реализирането на националната програма за енергийна ефективност, което е изключително важно. Това е един модел, който го няма никъде в света. По този начин държавата подобрява качеството на живот и самочувствието на всички граждани. Когато е благоустроен един квартал това дава добро настроение на всички, които минават покрай него, независимо, че не живеят там. Убедена съм, че ще имаме възможност да продължим тази програма. Знам с какво недоверие и каква трудност започна тя. Сега се радвам на първите резултати, които са постигнати – 37 блока в Перник ще сключат тази година договори, някои вече са готови и са с нов облик. Надявам се това да е стимул и за тези, които не са направили своите сдружения и в следващите години да продължи. Другото, по което сериозно и отговорно работехме е по ОП „ Региони в растеж”. Това е важно за нас, за да можем да усвоим средства от Европейския съюз, проектите да са качествени и да се харесат на перничани. Опитваме се да използваме всички възможности, които ни дава Европейския съюз. Първите проекти, по които ще започнем работа, вече са одобрени – за обследване на енергийна ефективност и прилагане на мерки за енергийна ефективност в детските градини „Изворче” и „Миньорче”. Предстои и подобряване на градската среда в  Перник, което включва -„Благоустрояване на кв.“Тева“ ;  „Парк на предизвикателствата в местността  „Войниковец“ и „Мост над река Струма – при ул. „Струма“.

Това, което започна е канализацията в град Батановци. Бяхме обещали, работихме много, проектът обаче непрекъснато търпи някои промени, които са свързани с по-актуалните искания на местните хора. Същото се отнася и за първия проект по водоснабдяването на водопроводната мрежа в село Ярджиловци. Успоредно с това обаче се появиха и други проблеми, които са свързани с недовършен преди това проект. Оказва се, че системата, която трябва да осигурява водоснабдяване от Батановци до Ярджиловци, не работи правилно. Въпреки всичко обаче ще продължим и по втория етап, за да се довърши като цяло водоснабдяването в този регион.

Това са част от по-големите проекти. Всеки ден обаче изникват най-разнообразни проблеми, дори,  когато имаме подготовка. В момента градим велоалеята, следим всичко много внимателно, спазваме стриктен контрол, но изникват спънки, трябва да се извадят електрически стълбове.

Община Перник има големи дългове и получихте тежко наследство. Кандидатствахте за помощ от държавата. Какво се случва на този етап?

Това е проблемът на Перник! Проблемът на проблемите и той включва–задълженията на общината, които от 2008 година, веднага след като са отпуснати 17 млн. лв. за намаляване им, започват да се натрупват. Когато разглеждахме този проблем и трябваше да се направят сериозни анализи, ползвахме консултациите на водещи финансисти, защото е много важно да се опреш на експертното мнение. Това беше много сериозен процес, за да представим  реалната ситуация на общината. Очакваме от държавата да реагира на нашите проблеми. Първо ще направим разплащането на задълженията към фирмите, защото на практика те не само, че не могат да работят, но и нямат доверие на общината, изправени са пред фалит. Първите 16 млн. лв. ще бъдат преразпределени за  –задължения към фирмите  и към държавата. През 2017 г. ще бъдат поискани още 4 млн. лв. за погасяване на просрочените задължения.

Другият  проблем е бюджетът, който се дава на общината от държавата. Няма как община Перник да продължи да се  бори с проблемите, които има и да отговаря на изискванията за – чистотата, депото, поддръжката на градинките, площадките на училищата. Държавата прехвърли и поддръжката на културни обекти на общините. Тази децентрализация е супер, но все пак трябва да има и някаква финансова логика в нея, съобразена с възможностите на всяка конкретна община. Не се ли промени бюджетът, който се отпуска от държавата, развитието на общината ще бъде по същия начин – трудно и с малки възможности. Амбициите са ни насочени към индустриалния облик на Перник. Една от големите причини да не можем да съберем собствените си  приходи и задължения е постепенната промяна в индустриалната структура на града. И този парадокс, че в Перник имаме най-малката безработица се дължи на близостта ни със София, а не на възможностите тук в региона. Така че много са особеностите, които правят всеки град различен. Ние сме извадили своите качества и своите недостатъци на показ в Оздравителния план и очакваме държавата да се съобрази с това, което ще получи Перник. Никога не трябва да забравяме, че Перник е с най-големите възможности в тази държава. Перник е град, който граничи с Македония. Перник е град, през който минава ЖП възела за Гърция, на който до 2020 трябва да бъде извършена реконструкцията. По край Перник минава пътя на АМ „Струма”, което също промени облика на нашия град. Всички виждат и знаят обещанията, които са свързани с промяна в пътя Перник- София – през Владая. Това са възможностите, с които ние разполагаме и те са страхотен инструмент. Убедена съм, че Перник като едни град, който е разположен най-близко до столицата има най-голяма перспектива за развитие. Тук може да се живее и работи спокойно, като използваме всички административни  и културни възможности. И нека в този смисъл да кажа, че ние вече имаме един висш институт, перничани трябва да се гордеем с него, да подкрепяме всяка инициатива, която говори за развитие на града. Работим и по още едни проект, който ще даде нови възможности и ще направи Перник образователно средище. Това е филиалът за специалисти по здравни грижи, около него ще се създадат и други специалности. Убедена съм, че въпреки недоверието, всеки перничанин очаква промяна в този град и ние приветстваме всичко, което нашите съграждани ще ни дадат като идеи и сила, за  да работим за развитието му.

Горещ ли е кметският стол?

Много повече, отколкото всеки очаква. Особено в тези години, които са наситени с много напрежение. Това поставя институцията в едно напрегнато състояние, но се надявам за периода, който сме, че ще направим всичко възможно като екип да работим отговорно за това, което се заклехме.

Какво ще пожелаете на перничани ?

Да са преди всичко здрави и да се радват на живота.

kmeta.bg

Be the first to comment

Leave a Reply