Перник става по-зелен със 75 млн. лв. от Европа – засаждане на дръвчета, електростанции, укрепване на свлачища, саниране и т.н.

Перник се насочва към инвестиции в зелена инфраструктура и развитие на туризма, усвоявайки средствата по Концепцията за интегрирана териториална инвестиция (КИТИ) на района. В настоящия програмен период именно те са основен инструмент за получаване на европейско финансиране, а основната цел на този нов подход е преодоляване на регионалните различия.

Две концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) са на обща стойност над 75 млн. лв., съобщиха на пресконференция от екипа на Областния информационен център (ОИЦ). Концепциите са преминали първия етап на оценка, която се извършва по една от процедурите по програмата „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г.

Чист въздух

Перник е допустим по приоритет „Въздух“ по програмата и се насочва към мерки, които да подобрят качеството на въздуха в града. За нея се предвидени безвъзмездни европейски средства в размер на 5.8 млн. лв. Дейностите по проектното предложение включват подбор на подходящи територии и растителни видове, изготвяне на проучване и подготовка на документация за доказване на климатичната устойчивост, а като основни дейности за изграждането на зелена инфраструктура и поливни системи.

Общината предлга растителни видове с най-висока степен на ефективност по отношение улавянето на фини прахови частици. По програма „Околна среда“ за изграждане на поливни системи на зелената инфраструктура, с които тя да бъде предпазена от засушаване, са предвидени най-много средства – 750 хил. лв.

Транспорт и туризъм

По-голяма част от средствата по КИТИ – общо близо 70 млн. лв. са по Програма „Развитие на регионите“. По тази комбинирана концепция водещ партньор е общината, заедно с Индустриална и логистична зона ЕАД, Градски Транспорт – Перник ЕООД и Фондация „Култура Перник“.

В нея се включват дейности като рехабилитация на улици (7980 м) и изграждане на велоалеи (7750 м), за които са предвидени 31.7 млн. лв. Общественият транспорт в града ще се надгради с 13 нови електробуса, бързозарядна станция за електробуси на автобусното депо, както и 200 kW соларна централа върху депото, заедно с батерия за съхранение на енергия 50 kW.

Предвидени са и 12 бързозарядни станции за електромобили. Общата стойност на инвестициите по тези дейности е 31.7 млн. лв., от които 25 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ (БФП).

По същата програма са предвидени и мерки за енергийна ефективност на десетки обществени сгради в образователната и културна инфраструктура (18.1 млн. лв. – 14.6 млн. лв. БФП), включително чрез въвеждане използването на ВЕИ.

С 21.6 млн. лв. ще бъде обновена парковата зона в кв. Изток, както и зелената инфраструктура в училища, детски градини и читалища.

Над 10 млн. лв. (безвъзмездно финансиране 8.5 млн. лв.) са предвидени за проектиране и изграждане на техническа инфраструктура за нуждите на „Индустриален парк – Перник“. Сред тях са вътрешна пътна мрежа, ВиК мрежа, мощности за ел. захранване, пречиствателна станция към парка, 10 електрозарядни станции с 20 точки.

Над 1.3 млн. лв. (1.1 млн. БФП) ще бъдат инвестирани в създаването на туристически културно-информационен център, както и в инициатива CultUNI за младежко предприемачество в града.

Работилница за ангажиране на лица и общности в неравностойно положение ще бъде създадена по програма с 391 хил. лв., 332 хил. лв., от които безвъзмездно финансиране.

С още 1.6 млн. лв. (1.3 млн. лв. БФП) ще бъдат вложени в укрепване на свлачища и подпорни стени, както и изграждане на нови такива.

От ОИЦ уточниха, че предстои провеждането на обществени обсъждания по разработените концепции. Те ще се състоят на 18 април в заседателната зала на Община Перник от 10:00 и 13:30 ч. Поканени за участие са представители на всички заинтересовани страни – медии, бизнес, институции и широката общественост.

Източник: economic.bg