ПЪРВИЯТ на Балканите пробягал 100 километра е ПЕРНИЧАНИНЪТ Тодор Божков

Първият българин, който е пробягал разстоянието от 100 километра, е преминал през брезнишките села Велковци, Ноевци, Непразненци и Гигинци. Това пише в книгата “История на леката атлетика в Перник”, която представя дългогодишен събирателски труд на Асен Кукушев и Боряна Балабанова-Кукушева, които също са свързани със спорта.

На 26 – 27 август 1978 година перничанинът Тодор Божков става първият българин, пробягал 100 километра. В чест на Деня на миньора, той стартира в Перник пред Минната дирекция и преминавайки през кварталите и селата край Перник – Темелково, Ярджиловци, “Пали лула” (Велковци), Ноевци, Непразненци, Гигинци, Габровдол, Елов дол, Мурено, Горна Врабча, Враня стена, Пещера, Жабляно, Лобош, Егълница, Дебели лаг, Извор, “Александър Димитров”, Прибой, “Върба”, град Радомир, “Бела вода”, финишира след 102 километра за 8:52,36 часа отново в Перник.

Това е първо по рода си бягане на Балканския полуостров и едно от най-добрите постижения в Европа, пише в книгата “История на леката атлетика в Перник”.

Книгата обхваща периода от 1918 до 2000 година и е издадена в 500 броя тираж. Екземпляри от изданието могат да се закупят от книжарница “Мечо Пух” в Перник.

Източник: Zapadno.com