Перник е първенец по издадени заповеди за защита от домашно насилие

Перник е първенец по издадени заповеди за защита от домашно насилие. Има образувани много досъдебни производства за случаи на телесно увреждане, но имаме и за домашно насилие, което е психическо.

Това съобщи Зорница Шуманова, началник сектор „Домашно насилие“ в ГДНП по време на форум, посветен на мерките срещу домашнотo насилие.

Една от причините за това е, че на територията на града ни има действащо сдружение, което помага на хора преживели насилие и съответно има и по-добра информираност по отношение на лицата, които търсят помощ, каза още тя.

„През последните месеци зачестиха случаите на брутални престъпления, извършени между интимни партньори или в семейството. „След случая „Дебора“ има голям ръст на образуваните досъдебни производства. Има нулева толерантност към извършителите и всеки един случай се разследва незабавно. Хората се осмелиха да търсят за помощ“, допълни тя.

Наталия Илиева, директор на Националното бюро за правна помощ, посочи, че в страната има 19 центъра за консултиране.

„Те дават изнесени консултации – в РПУ-тата, кризисните центрове и болниците. Много от лицата желаят и защита по закон и затова има и ръст на постъпилите заявления. Във Велико Търново работим по проект, по който даваме правни консултации на лица, живеещи под прага на бедност. Ползваме ромски медиатори, с които достъпваме общностите, а така по-лесно се разкриват случаите на домашно насилие“, каза още Илиева.

Източник: Нова тв