МВР Перник се тресе от СКАНДАЛИ: Пернишки ченгета въоръжавали незаконно с оръжие баровци с досиета

Началникът на Охранителна полиция в Перник Васил Василев е уволнен от Бойко Рашков заради афера с ВИП регистрационни табели.

Афера с продажба на ВИП регистрационни табели на силно занижени цени и издаване на разрешителни за огнестрелни оръжия на баровци с криминални досиета са причина за уволнението на началникът на „Охранителна полиция“ в Перник Васил Василев, научи „Уикенд“ от свой източник от МВР.

Преди дни комисар Василев, който заема ръководния пост в полицията в Перник от 2015 г., бе уволнен със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков, а според лаконичното обявление на МВР, освобожаването му се дължи на дисциплинарна проверка. Обект на проверка от Инспектората към МВР е бил и началникът на сектор „Пътна полиция“ в Перник Слави Лазов, който обаче си е взел едномесечен отпуск, за да избегне уволнението.

Тасков и неговият заместник Иван Зеленков се очаква до дни Бойко Рашков да ги уволни дисциплинарно. Тасков и Зеленков са баджанаци – женени са за две сестри и дори само тази им връзка е достатъчна за отстранянането им. Посветени в разследването разкриват, че Тасков и Зеленков, съвместо с директорът на „Охранителна полиция“ Васил Василев, са въоръжавали сенчести баровци, прескачайки служба КОС към МВР.

„Богаташи със стари криминални присъди, които по закон нямат право да разполагат с огнестрелни оръжия, са си вадили бележки от МВР, че не са нарушували закона и на тази база са им издавани разрешителни. Сред незаконно сдобилите се с ловни карабини и с пистолети са и знакови бандити с обемисти досиета“, разкрива посветен в течащото разследване срещу ръководството на полицията в Перник.

Разследваният Милен Тасков бе назначен за директор на областната дирекция на МВР в Перник само преди 8 месеца със заповед на Бойко Рашков. Той замени на поста Димитър Попов, който бе преназначен на друга длъжност. Според мълвата, Тасков е назначен с ходатайството на близия до президента Румен Радев пловдивски кадровик Пламен Узунов.