Четири пернишки футболни отбора аут от първенството след скандално решение на БФС

Изненадващо решение на Изпълнителния комитет на БФС, свързано с четири  футболни клуба в Област Перник, е било взето днес, научи Zapadno.com.

Според решението, взето след заседание на Изпълнителния комитет на БФС, 60 футболни клуба в страната се изключват като членове на футболната централа, а отборите им ще бъдат извадени от първенствата в системата.

“Членовете на ИК също така се запознаха със становищата на Аматьорската футболна лига и Комисията „Етика и феърплей“ (от 22.03.2022 г.) по повод организираното на 18.03.2022 г. в Националния дворец на културата и несъвместимо с членството в БФС събиране на клубове, и прие тяхното предложение към участвалите аматьорски футболни клубове да бъдат приложени най-строги санкции на основание чл. 28, ал. 1, т. 2 от Устава на БФС.”, обосновават решението си от Българския футболен съюз.

Сред изключените като членове на БФС клубове и извадени отбори от първенствата в системата на футболната централа са “Чорни” (Брезник), “Черногорец” (Ноевци) и “Буря” (Кошарево). Още един футболен клуб от област Перник е сред санкционираните според устава. Това е отборът на “Димитровец” (Ковачевци).

Решението на футболната централа е свързано с проведения на 18 март конгрес, организиран от екипа на “Р-Еволюцията е тук”. На конгреса за президент на Българския футболен съюз бе избран Димитър Бербатов с пълно мнозинство от 100 % от гласувалите за него 76 делегата. След конгреса президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че няма да позволи на никого да се упражнява безнаказано на гърба на българския футбол.

ФИФА и УЕФА изпратиха и официално становище до Българския футболен съюз. В становището ФИФА и УЕФА пишат:

ФИФА и УЕФА са изключително загрижени за ситуацията в БФС след срещата на група клубове на 18 март 2022 г., организирана въпреки решението на Изпълнителния комитет на БФС да отложи насроченото за същата дата Общо събрание поради очаквано решение на СГС по искането за провеждане на извънреден конгрес на този ден.

Изпълнителният комитет на БФС, председателстван от г-н Борислав Михайлов, беше избран за четиригодишен мандат от извънредното общо събрание на 12 октомври 2021 г., свикано с решение на СГС и проведено в присъствието на Представители на ФИФА и УЕФА. Ние сме напълно наясно, че решенията на този Конгрес в момента са предмет на съдебно производство. ФИФА и УЕФА също са наясно, че тези дела са единствената причина Търговският регистър и Регистърът на юридическите лица с нестопанска цел да не влизат в настоящия списък с членове на Изпълнителния комитет на БФС, избран на 12 октомври 2021 г. както и техния мандат.

Моля, имайте предвид, че възнамеряваме да изпратим въпроси до Министерството на младежта и спорта на България и да ви копираме в кореспонденцията. Междувременно ще бъдем благодарни, ако ни информирате за всяко развитие на ситуацията.

С уважение,

Кени Жан-Мари

Главен изпълнителен директор на ФИФА

Зоран Лакович

Директор на националните асоциации, УЕФА

Футболен клуб “Черногорец” (Ноевци) също изрази своята позиция относно случващото се през последните няколко дни. “Ние сме един от тези аматьорски клубове, които успяха да присъстват на конгреса на 18.03.2022г. ( много не успяха заради спънките от БФС). , подкрепяме екипа на Димитър Бербатов и ще продължим да го подкрепяме. Все повече се убеждаваме в нуждата за промяна в българския футбол! Последващите публикации в медиите ясно показват страха на сегашното ръководство в предизвестения им крах!”, споделиха от футболния клуб на село Ноевци след като президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков изказа мнението си за проведения на 18 март конгрес.

Като противозаконно, без никаква правна обосновка и без разум футболен клуб “Черногорец” определи днешното решение на Изпълнителния комитет на БФС във връзка с изключване на отбори от първенствата и налагане на парични глоби на няколко други.