С непоказвани картини на пернишки миньори украсиха национален музей

Картините от този цикъл на големия художник досега не са били представени

В Националния политехнически музей (НПТМ) се откри временната изложба „Никола Танев. Щрихи от мини Перник“. Тя е важен акцент от проредицата инициативи, подготвени по повод 65 години от създаването на институцията.

Малко известен факт е, че във фондовете на НПТМ се съхранява интересна колекция от художествени творби на известни български художници. В преобладаващата си част техните сюжети са свързани с техниката и индустриалния пейзаж. Представените в изложбата картини на Никола Танев не правят изключение. Те са от цикъла „Мини Перник“ и са рисувани през 1947 г. (музеят откупува творбите от съпругата на художника – Димитрия (Миша) Танева през 1976 г.)

Картините представят една по-непозната страна от творчеството на Никола Танев (един от ценените, търсени и скъпо продавани художници на нашия артпазар – б.р.) и до този момент не са представяни пред обществеността.

След 9 септември 1944 г. житейската съдба на художника се променя кардинално. Прекарал близо 6 месеца из софийските затвори, той е принуден да трансформира своето изкуство според новите партийни парадигми. Като творец с богата фантазия, Никола Танев търси и намира вдъхновение във всичко. Неговият художествен усет остава непроменен дори тогава, когато изобразява сцени от всекидневния живот на миньорите и влакови композиции, натоварени с въглища.

Временната изложба включва още снимков и документален материал, както и експонати, свързани с историята на минното дело в мини „Перник“.

Изложбата се реализира с любезното съдействие на Регионален исторически музей – Перник, вече е открита и и може да бъде посетена до 7 май 2022 г./24 часа