Ватикана ИСКА картина на българският да Винчи от ТРЪНСКО, националното богатство на България – ИВАН ВУКАДИНОВ

90- годишен юбилей на големия художник Иван Вукадинов

Библиотечна и виртуална витрина по повод 90- годишния юбилей на художника Иван Вукадинов показва пернишката библиотека.

Иван Вукадинов е един от най- големите български художници на всички времена. Сравняват го с Леонардо да Винчи, наричат го Господ на българската живопис, Мъдрецът в живописта. Велик, талантлив, гениален…. 

Той е единственият български художник, който влиза в Американската енциклопедия за модерно изкуство. Високо оценен от световните музеи и капацитетите в изобразителното изкуство.

Иван Вукадинов е роден на 19-ти март 1932г. в трънското село Ломница. През 1960 г. завършва специалност живопис в ВИИИ „Николай Павлович“, в класа на проф. Ненко Балкански. През 1970-те години прави четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето, което му помага да направи кариера в Италия още по времето на Студената война.

Музеят във Ватикана иска да откупи негови платна още през 70-те години на миналия век за рекордни суми, но тогавашната власт отказва с мотива, че картините на Вукадинов са национално богатство. След 1980 г. отказва да излага публично платната си и да ги продава.

Столичната галерия „Ракурси“ показа картината на Иван Вукадинов „В памет на героите“ на Ивановден тази година. Поводът за изложбата е подновеният интерес от Музея на Ватикана към придобиване на картината. И така след 47 години картината потегли за Рим.

Витрината за Вукадинов е дело на Юлиана Савова– библиотекар в отдел „Изкуство”и може да бъде разгледана тук и на сайта на библиотеката http://www.libpernik.net/index.php?option=com_content&view=article&id=330:90–––&catid=1:latest-news&Itemid=50