Топлофикация Перник подмени 80 метра трасе през уикенда

В унисон с политиката си за прозрачност Топлофикация Перник съобщи, че през уикенда е подменила 80 метрово трасе.

Причината е била авария, която е можела да остави без топлоподаване детска градина „Миньорче“. Дванайсет човека разделени на два екипа са работили до възстановяване на нормалния отоплителен процес до 20,30 часа в неделя.

Винаги има дежурни в почивните дни, ако е необходимо се включват допълнително колеги извънредно, както беше тази седмица. Правим всичко възможно и времето назад показва, че в повечето случаи в рамките на ден отстраняваме авариите.“ казва Йордан Йорданов, който отговаря от 2 месеца за екипите, грижещи се за ремонтите по мрежата

Според него хората работят, когато и колкото е необходимо и се отнасят еднакво отговорно към всеки възникнал проблем. Малко са обидени на общинските съветници, които миналата седмица говориха за криза, защото отстраняване на авария за 24 часа е много далеч от подобно гръмко заключение.

Единственото, с което си обясняват подобно говорене, е че то идва от устата на чиновници, които си пазят удобните столове.

Криза е да нямаш питейна вода. Кризи са войната и пандемията. Да имаш авария по 70 годишното трасе и да я овладееш за ден е неприятно, но в никакъв случай не е и това, което говорят политиците“ , коментират в екипа.

Анализът на продължителността на авариите за последните два месеца показва средно отстраняване под 24 часа, а ако се изключат двете, свързани с котела, които са отнели малко повече от ден и са касаели целия град едновременно, средното време за овладяване на авария е около 6 часа.

Разликата между леките и средно – тежките авариите по трасето са свързани с дължината на трасето, което трябва да се подмени и неговата дълбочина. В тези случаи до нормално топлоподаване се стига за между 4 и 8 часа. По същество спирането на топлината е доста по- кратко, защото това се случва едва когато изкопаят и стигнат до компрометирания участък, което е около 2-3 часа след като са започнали работа на терена. Не чакат да върнат бетоновата плоча, която покрива канала, в който са заровени тръбите. Веднага пускат плавно топлоподаването. Докато възстановят изкопа, вече е нормализирана и температурата.

При последната авария се е наложила повече работа, поради размера на подменения участък – 80 метра. Важното е, че в крайна сметка днес децата са на топло в детската градина.