Спасяват село Рударци от водна криза

Пернишкото село Рударци е в сериозна водна криза и пред прага на хуманитарна такава – същата, в която само преди година бе изпаднала и Община Перник. Това съобщи кметът на селото Богдан Богданов пред общинския съвет на града по време на вчерашната сесия. 
Богданов бе отправил предложение за промяна в капиталовите разходи на общината, което да позволи минерлната вода в селото да се вкара във водопровода.
Към момента село Рударци черпи вода от Владайския канал, но тя е крайно недостатъчна, според кметът Богданов. Той твърди, че получава от съселяните си десетки писма във връзка с недостига на вода, особено по високите части. Проблем се случва и при обилен валеж, като водата от Владайския канал се замътнява и не става за битово-питейни нужди.
В своето предложние до съветниците на града Богдан Богданов предлага да се отмени благоустройство на дворно пространство ДГ „Вела Пеева“ в кв. „Тева“ за 70 000 лв. и да се добави основен ремонт на съществуваща водопреносна мрежа от 350 метра, хидрофор, напорна помпа и 50 куб. резервоар.
Предложението на кмета на Рударци е подкрепено и от ръководството на Община Перник за решаването на водната криза, която назрява в селото.
Докладната на Богдан Богданов бе приета на вчерашното заседание с 21-За, 1-против и 5-въздържал се.