За първи път в Перник: Масов пробег от площад „Кракра“ до крепостта и обратно

Определена е вече датата на Първия шосeен пробег „Перник Рън“, с който нашият град става част от голямото семейство на лекоатлетическата верига „Рън България“. Събитието, което е пилотно и се организира от Община Перник в партньорството с Българска федерация по лека атлетика /БФЛА/ е насрочено за 03.10.2021 г., дни след провеждането на Маратон „Кюстендил“ и само седмица преди превърналия се вече в традиционен „Маратон София“.

За реализацията на това дълго чакано от любителите на дългите бягания в Перник спортно събитие в организацията се включиха Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/, Общинския съвет по наркотични вещества /ОбСНВ/, Консултативния съвет за младежки политики към Община Перник /КСМП/ и едноименния спортен клуб на известната пернишка бегачка Милка Михайлова.

Наредбата за първото издание на шосейния пробег в Перник вече е изготвена и качена на официалния сайт на БФЛА в раздел „Програми“, като спортната федерация организационно е в основата на реализацията на спортното събитие.

Предвидени са два старта за мъже и жени, съответно пробег от 12,5 км. с награден фонд от 1-во до 8-мо място и смесена щафета /мъж+жена/ 2 х 6,25 км. Трасето ще бъде изпитание за професионалните бегачи, избрали от наситената програма на БФЛА да стартират в Перник.

Маршрутът на пробега стартира от площад „Кракра“ и преминава по ул. „Физкултурна“, покрай Подземния минен музей, ЦПЛР – ОДК Перник, Западен парк, ул. „Струма“, Пернишката крепост и обратно до площад „Кракра“.

За всички любители на бягането, без значение нивото на подготовка е предвиден масов старт на дистанция до 3 км., а за най-малките, организаторите са подготвили занимание по „Детска атлетика“ от Програмата на БФЛА „Да открием 200 таланта за леката атлетика“, което ще се проведе ден преди официалния старт на шосейния пробег на 02.10.2021 г.

Пълните условия за участие, както и допълнителна информация можете да откриете в Наредбата на състезанието тук: https://bit.ly/38ba7vp

Община Перник и БФ по лека атлетика канят всички любители на бягането от града и страната да се включат в предстоящото спортно мероприятие в началото на месец октомври и в навечерието на Празника на град Перник – 19.10.2021 г.