Внушение за нова водна криза в Перник взриви нервите на министър Личев

Медийна публикация за водата в язовир „Студена“ взриви министърът на околната среда и водите Асен Личев, видя zapernik.com.

Личев е възмутен от „внушенията“ в текста и ги квалифицира като „груба манипулация“.

„Възразявам срещу внушението, че подготвям нова водна криза и срещу внушенията, че е застрашено осигуряването на питейна вода за Перник и околните селища„, твърди Личев.

Ето какво взриви министъра от служебното правителство: 

В публикацията във вестник „24 часа“ от днес, 20.08.2021 г., със заглавие „Язовир „Студена“ е пълен до 75,5%, пак пуснаха водата от него към „Стомана“ министърът на околната среда и водите Асен Личев възразява срещу следния текст: „Макар да не е критично, нивото на язовира е спаднало от началото на юли, когато беше около 80 на сто. Въпреки това от него са отделени количества за ТЕЦ „Перник“ и „Стомана Индъстри“. Това е по преценка на министъра на околната среда и водите Асен Личев. Ако не го беше направил, двете предприятия сега щяха да черпят вода от язовир „Пчелина“, която излиза доста по-скъпо за тях“:

Това е груба манипулация, аз не съм направил такова нещо сега. Месечните графици за ползване на водите от комплексните и значими язовири на сайта на МОСВ -https://www.moew.government.bg/bg/vodi-povurhnostni-vodi-mesechni-grafici-za-polzvane-na-vodite-ot-kompleksnite-i-znachimi-yazoviri/, ясно показват, че това водовземане за промишлени нужди на „Стомана Индъстри“ АД е разрешено още от началото на тази година от редовното правителство. И съвсем основателно, защото язовирът е в добро състояние, нуждите на Перник са задоволени с питейна вода.

В допълнение досега дружеството не е подготвило системите си и не е подало в МОСВ заявление за разрешително за ползване на промишлени води от яз. „Пчелина“.

Отчитайки състоянието на язовир „Студена“ от началото на годината досега, включително и разрешените от предходното правителство количества, съм преценил да бъдат разрешени количества за промишлени нужди. Затова категорично възразявам срещу внушението, което се прави с израза „вода от язовир „Пчелина“, която излиза доста по-скъпо за тях“.

Възразявам срещу внушението, че подготвям нова водна криза. Казаното до тук категорично опровергава неверните внушения в публикацията. Възразявам и срещу внушенията в текстовете по темата в днешния брой на в. „24 часа“, че е застрашено осигуряването на питейна вода за Перник и околните селища. Нагнетяването на страх и напрежение сред хората и пряката релация с периода на цитираната „водна криза в Перник“ е изключително некоректно – видно е от данните в месечните графиците за ползване на водите от комплексните и значими язовири.