Уникална икона носят за поклонение в старата черква на село Долни Раковец

На един от най-големите християнски празници Успение на Пресвета Богородица църквата „Св. Николай Мирликийски“ в с. Долни Раковец ще бъде тържествено пренесена иконата на Света Богородица, съобщиха до zaPernik.com.

На Голяма Богородица – денят, на който Църквата почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище ще се проведе поклонение в село Долни Раковец, Радомирско. На 15.08.2021 г. от 08.00 часа до 12.00 часа в старата черква от XV-XVI-ти век „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде изложена отново за поклонение, иконата на „Пресвета Богородица с Младенеца“, собственост на храма, която се съхранява в Регионален историческия музей – Перник.

Според преданието на този ден поклонниците оставят бележки със своите молби към Богородица в ниша на иконостаса. Безбройни са чудесата извършени чрез молитвеното застъпничество на Божията майка, стига да пристъпим с вяра и чисто сърце.

Преди празника приключи в старата черква от XV-XVI-ти век „Св. Николай Чудотворец“ реставрацията на тавана (наподобяващ звездното) небе с полилея който виси царствено с изящна красота. Реставрирани са иконите от Царските двери, всички царски и апостолски икони. Предстои реставрация на стенописите на иконостаса и стените, които са под слой мазилка, казаха още от църковното настоятелство.