Онлайн Международен конкурс за млади таланти стартира в Перник

До броени дни град Перник ще стане домакин на 15-тия Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. Тази година обаче конкурсът ще се проведе онлайн. 

Конкурсът за млади изпълнители на класически музикални инструменти се организира от Общински комплекс Дворец на културата – Обединена школа по изкуствата, с подкрепата на Община Перник. Откриването на конкурса ще се състои на 14 май 2021 г. от 17:00 ч. в Двореца на културата.

В тържествения концерт ще участват носителите на наградата на Камерен оркестър „Орфей” и наградата на Духов оркестър към ОКДК от XIV Международен конкурс през 2019 г.

Участници:
Мелиса Гюлент – флейта, студентка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“,
Антония Мирчева – флейта, Павела Занева – цигулка, Цвети Данкина – цигулка, Димитър Костадинов – класическа китара, Будин Карастоянов – ударни инструменти. Изброените участници са възпитаници на НМУ „ Любомир Пипков“, гр. София. Изпълнителите ще се представят като солисти на Камерен оркестър „Орфей“ и Духов оркестър.

Петнадесетото издание на конкурса ще се проведе онлайн – чрез изпращане на видеозаписите на участниците.
На 15 и 16 май ще се проведат заседанията на журиращата комисия в конкурса.
Кандидатите участват в три раздела:
1) Пиано, 2) Струнни инструменти, 3) Духови инструменти и ударни инструменти
Участниците се явяват в две категории – категория „А” – любители и категория „Б” – специализирани музикални училища.

Във връзка с пандемичната обстановка в страната и света и невъзможността музикантите да се изявяват в естествена сценична среда, в целия свят започнаха да се провеждат онлайн конкурси. С оглед на това, и екипът на ОКДК е взел решение, конкурсът за млади изпълнители да се проведе дистанционно.

Изглежда, че тази форма за участие в конкурс набира все повече популярност, макар че определена част от хората не са привърженици на такъв вид състезание. Все пак, младите творци желаят да покажат блясъка на таланта си и резултати от своя труд и прибягват към различни форми на музициране и участие в конкурси.
В тазгодишното издание на онлайн конкурса са заявили своето участие 170 млади музиканти. Участниците в раздел пиано са общо 60, като преобладават любителите – 44, а от специализираните училища са 26-ма кандидата.

В раздел струнни инструменти общо са 64 участника – 13 любители и 51 от специализираните училища. Има доста голямо разнообразие на инструментите – цигулка, виола, виолончело, контрабас, класическа китара и арфа.
В секция духови и ударни инструменти участниците са от специалностите флейта, кларинет, саксофон, обой, валдхорна, туба и ударни инструменти. В категория „А“ са 5 участника, а в „Б“ – 32.
В ансамбли са заявени 4 участия.

От ОШИ при ОК Дворец на културата – Перник участва Белослава Пенчева, възпитаничка от класа по цигулка на Невелина Станимирова.
Пъстра е картината на участниците от България: София, Пловдив, Русе, Бургас, Добрич, Казанлък, , Благоевград, Кюстендил, Враца, Шумен, Елин Пелин, Варна, Велинград, Габрово, Монтана, Перник,
От чужбина своите видеозаписи изпратиха кандидатите от Северна Македония, Испания, Белгия и Китай.
Награден фонд наконкурса:
– грамота за участие
– за всяка възрастова група и категория се присъждат дипломи и медали за I-во, II-ро, III-то място, дипломи за поощрения.
– „Grand prix”– награда на Кмета на Община Перник – статуетка и парична сума от 500 лева за изключително ярко дарование
– награда – солист на Камерен оркестър „Орфей” към ОКДК
– награда – солист на Духов оркестър към ОКДК
(Носителите на наградата на Камерен оркестър „Орфей” и наградата на Духов оркестър получават покана за участие в празничния концерт за откриване на следващото издание на конкурса).
– награда за най-малък участник / момиче и момче /
– награда за високи педагогически постижения
– награда за най-добър корепетитор
– награда от спонсор „Клавирна мечта“ за участник – пианист от категория „А“ ( тази награда се предоставя от г-жа Зоя Спиридонова)
– три специални награди в трите раздела на конкурса за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори, които са предоставени от Институт Сервантес в София. Наградите са финансиране на курсове по испански език в Институт Сервантес.
– три специални награди от отдел „Образование“ към Посолството на Кралство Испания в България за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори. Наградите са на стойност 100 лева във формата на ваучери за закупуване на музикални материали.

Журито е съставено от изявени музиканти и музикални педагози:
СТРУННИ ИНСТРУМЕНТИ
Юлия Ангелова – ръководител група цигулка и виола в НМУ„Любомир Пипков”, преподавател по цигулка, гр. София.
Росен Балкански – доцент по класическа китара в НМА „Проф. П. Владигеров”, гр. София.
Даниела Черпокова – ръководител на ансамблова група в НМУ„Любомир Пипков” и преподавател по камерна музика и виолончело, гр. София.
ПИАНО
Емилия Канева – преподавател по пиано в НМУ„Любомир Пипков”, гр. София
Анна Тодорова – преподавател по пиано в НМУ„Любомир Пипков”, гр. София.
Стефка Матанова – преподавател по пиано в НМУ„Любомир Пипков”,
гр. София.
ДУХОВИ и УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ
Трифон Трифонов – председател на журито, диригент на Духов оркестър към ОК Дворец на културата, гр. Перник.
Атанас Карафезлиев – професор по камерна музика и цугтромбон в НМА
„ Проф. П. Владигеров” и НМУ „Любомир Пипков“, гр. София
Марина Миндова – ръководител група ударни инструменти и музикално-художествени състави“ в НМУ „Любомир Пипков“, гр. София.

XIV КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА
май, 2021 г. – Перник

За конкурса изпратиха своите творби 82 деца от България – от Перник, София, Радомир, Пазарджик, Сливен, Габрово, Благоевград, Бургас, както от Белгия.
По регламент, младите художници могат да участват с една рисунка индивидуално:
Награден фонд:
– грамота за участие
– за всяка възрастова група и категория се присъждат дипломи и медали за
I-во, II-ро и III-то място, дипломи за поощрения
– награда на Кмета на Община Перник – статуетка и парична сума от 100 лева за изключително ярко дарование
– награда за най-малък участник