Инфарктно положение в пернишката болница: Пациенти с covid-19 напълниха капацитета, двама лекари напуснаха

Положението в пернишката Многопрофилна болница „Рахила Ангелова“ не само, че е тежко, но и се влошава с всеки изминал ден. Болни пациенти с covid-19 препълват капацитета на болницата. Инфекциозно и Вътрешно отделения са пълни, а от днес започва прием на болни и във Второ вътрешно, съобщават от болницата. За капак двама лекари са напуснали, а един е заразен с коронавирус и е на домашно лечение. 

„Искам да поканя всички хора, които не вярват, че съществува този вирус, да изкарат едно 12-часово дежурство и да разберат колко тежко и многолико е това заболяване“, казва доктор Явор Рангелов – началник на вътрешно отделение към пернишката болница.

Трябват ли ни доброволци?

Той допълва, че е хубаво да има доброволци, но те трябва да са млади и здрави хора, които да знаят за какво става дума. Рангелов уточни, че в Перник в момента има само двама инфекционисти – д-р Павлова и д-р Димитрова, с чиято помощ ежедневно се работи.

Кои са напусналите лекари?

Двамата лекари, които са подали молби за напускане са кардиолог със сериозна практика, който е преценил, че не е редно да работи в ковид отделение и възможността да зарази други пациенти налага да напусне отделението.

Другият лекар, който е подал молба за освобождаване работи на линейки, предимно в Спешно отделение.

На кантар: Персонал с коронавирус

В момента три от сестрите в оделението, включително и старшата сестра са с covid-19. Те са под домашна карантина и в момента здравословно са стабилизирани. Трима санитари също са под карантина. Към момента болничното отделение разполага със седем сестри и четирима санитари, което е твърде рискована ситуация, ако ще някой прояви симптоми на коронавирус и се разболее, казва Явор Рангелов.

Какво се случва с болните от covid-19?

Всички пациенти, настанени в отделението са с усложнения следствие covid-19 –  с едностранна или двустранна пневмония, с тежка кашлица, но със свалена темепература.

Шефът на Вътрешно обаче предупреждава, че заболяването протича на етапи и след пети-шести ден стабилизиране отново се вдига температура и състоянието на пациента се усложнява.

Какво ще се случи с пациентите с кардиологични проблеми, след като Вътрешно става за лечеине на ковид болни? 

Те ще бъдат насочвани към кардиологичната болница „Свети Георги“ в Перник .

Рангелов призова Общината да прояви строг контрол за спазване на противоепидемичните мерки.

В качеството си на общински съветник Рангелов отправи въпрос към общинските съветници предвижда ли Община Перник алтернативна база за лечение на болните с коронавирус, чийто брой ще нараства.

В момента, според него, цялата отговорност носят ръководителите на болничните заведения. Капацитетът на отделението, което беше преобразувано в Ковид зона, е почти запълнен. Следващият ход на ръководството на болницата ще бъде затварянето и на Второ вътрешно отделение, което също да приема инфектирани пациенти с усложнения.

Така лечението на хронично болните перничани ще бъде затруднено, коментира д-р Рангелов. Общинският съветник настоява Община Перник да се включи с конкретни предложения за справяне с последиците от пандемията, а също и да засили контрола за спазването на противоепидемичните мерки в учебните заведения и на обществените места.