Пълна реформа в сферата на бездомните кучета в Перник

Пълна реформа бе извършена в пернишкия кучешки изолатор. През десетилетия назад положението беше забатачено и като цяло резултатите с кастрирането на кучетата не бяха добри, но в момента е направена радикална промяна, научи zaPernik.com.

Какво се промени в приюта за кучета?

Старият екип, който отговаряше за кучешкия приют и дейността по кастрация на кучетата е уволнен. На място е сложен нов екип с по-големи цели, научи сайта ни. Досегашната директорка на приюта Аглика Василева и шефката на Общинското обслужване Лилия Петрова са сменени. На тяхно място в момента работят д-р Диана Рангелова.

Тя има огромен опит с кастрации на кучета в Пловдив и работи на бързи обороти, но и със сърце.  На ден в пернишкия приют се кастрират около 10 кучета, което е в пъти повече от минали години.

Аделина Александрова

Освен това месечно се изнасят за чужбина около 10-20 кучета, благодарение на природозащитничката Аделина Александрова, която също е перничанка и търси чужденци, готови да поемат грижите за нашите пернишки кучета от улицата.  Така всеки месец, специализирани автомобили с кучета от пернишките улици поемат към Европа за нов живот.

Фондация „Четири лапи“ продължават да кастрират ударно кучета по селата в Перник. Кметове подават все повече кучета за кастриране. От „Четири лапи“ имат мобилен екип за кастрация и работят като луди с пари – дарения на чужденци. От Община Перник се иска само да заплати бензина на мобилния екип за кастриране.

Какво следва?

Състоянието на пернишкия приют е окаяно. Община Перник ще направи ремонт и ще разшири приюта. Очаква се това да стане до пролетта.

Манталитетът на хората оправи ли се?

Все още най-големият развъдник на бездомни кучета в Перник са перничани. Те гледат кучета, след което ги размножават и изхвърлят на улицата. Но промяна започна да се случва. Стотици перничани вече кастрираха своите кучета напълно безплатно в Община Перник, а отскоро тези, които не са го направили ще бъдат преследвани за данък или глоби.

Така резултатите от новия начин на работа започнаха да се виждат. Есента винаги е развъдник на кучета, ухапани и глутници по улиците на Перник. Тази година обаче положението е видимо много по-добро.