Плащането на сметката за парно на равни вноски е разсрочване на сметката от зимните месеци

Да си купиш телевизор или хладилник на разсрочено плащане отдавна не е новина. Точно такава услуга предлагат и редица топлофикационни дружества в страната. Ако още не сте разбрали, но живеете в Перник, Враца, Габрово, то вие сте от привилегированите българи, които могат да направят точно това.

Свикнали сме топлофикационните дружества да се държат като монополисти, дотолкова, че не можем да видим новата реалност, а тя е далеч от това поведение. За миналия отоплителен сезон промоцията беше отчетена като изключително успешна от топлофикация Перник, която вече втора година предлага услугата. В другите топлофикации също отчитат сериозен интерес. 

Вследствие на пандемията и породената от това икономическа криза много хора останаха без работа. Най тежко е за онези семейства, които са изцяло на помощи от социалното министерство. За тях по-малката  месечна сметка е шанс да не стоят на студено през по-тежките зимни месеци. От плащане на равни месечни вноски обаче могат да се възползват всички, независимо от финансовото си положение стига да са абонати на някоя от топлофикациите, които предлагат тази услуга. Това е стъпка, която помага на планирането на разходите в семейния бюджет, а и спестява няколко процента.

Безлихвеното отложено плащане навлиза все повече в ежедневието на съвременния човек и услугата е модерна, освен, че може да бъде разгеждана като социолно отговорна. Точно така я описва изпълнителният директор на топлофикация Перник:

„Когато я стартирахме, целта ни беше да тя да бъде част от нашата социално отговорна политика. Искахме да облекчим сметките на хората в рамките на това, което ни позволява българското и европейско законодателство. Днес обаче смело можем да кажем, че това е услуга, която ни превръща в гъвкаво предприятие на услуги от 21 век. След като можеш да си смениш уредите вкъщи или дограмата на разсрочено плащане, защо да не можеш да си платиш и комуналните сметки по аналогичен начин, още повече, че става дума за отопление, чиято тежест е през половината година.“

С оптимизъм и добро отношение гледа на подобни активности председателят на топлофикационните дружества в България инж. Георгиев:

“Като бивш директор на три български топлофикации и като човек, който в момента чрез дейността на Асоциацията се опитва да бъде в помощ на дружествата и техните абонати смятам, че това е една от най – добрите програми към настоящия момент. Тя показва отношение към проблемите на хората и ново ниво на комуникация. Топлофикациите все повече се стремят да бягат от законовата възможност да  събират забавените към тях задължения по съдебен път и все повече се стремят да предлагат гъвкави решения.“

Да те пита топлофикация какво очакваш би било немислимо желание преди десетилетие.

Днес обаче стъпките в тази посока са все повече и все по-уверени. Шансът тези дружества да бъдат най – доброто решение за градско отопление става все по-голям не само от гледна точка на техническата възможност и финансовите параматри, а защото това може да бъде простичкото потребителско предпочитание, зад което стоят усилията на хиляди заети в сектора.