Министър Емил Димитров – Ревизоро: Превишенията на серен диоксид в Перник са в рамките на допустимото

Превишенията на нормите на серен диоксид и фини прахови частици в Перник са в рамките на допустимите за календарната година. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на въпрос на депутата от БСП Любомир Бонев за качеството на атмосферния въздух в Перник и мерки за подобряването му.

„За контрола на качеството на атмосферния въздух на територията на град Перник има разположени два пункта за мониторинг, които са част от националната система за контрол на качеството на въздуха: автоматична измервателна станция – „Център“ и ръчен пункт „Църква“ при това от много години. Тези пунктове контролират замърсители, определени в европейското и националното законодателство“, обясни Димитров.

Министърът на околната среда поясни, че от началото на 2020 г. в квартал „Мошино“ в Перник се извършват измервания с мобилна автоматична станция.

„Допълнително по искане на РИОСВ е осъществен мониторинг с мобилна станция в кварталите „Тева“ и „Църква“. От всички замърсители, които са измервани в града превишения са регистрирани по средночасови и средноденонощни норми по показатели серен диоксид и фини прахови частици“, заяви още министърът, цитиран от БГНЕС.