Нов манастирски храм отвори вратите си в Земенско

Областният координатор на ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска, народният представител  д-р Александър Александров  и областният управител инж. Емил Костадинов присъстваха на освещаването на манастирския храм „Св. Пантелеймон“ в земенското село Смиров дол, съобщиха от местната централа на ГЕРБ Перник. 

Литургията беше отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

Строителството на храма, наречен на духовния покровител на Земен – Свети Пантелеймон, започна преди няколко години и днес е напълно завършен, красиво изографисан и в целия си достолепен блясък.

„Храмът е пазител на мира, на вярата, на доброто. И поради тази причина трябва да ценим, пазим и да се грижим за българските храмове, за българската душа“, споделиха д-р Вяра Церовска и д-р Александър Александров. Те останаха изненадани от красивия храм и казаха, че духовността е важен елемент от запазването ни като народ, запазването на културните ценности и моралните устои.

„Онова, което наистина ни принадлежи е свободната ни воля и само от нея зависи дали ще се качим или ще останем на пристанището, защото духовността е кораб, който ни трябва, за да пристигнем там където сме се запътили“, каза областният управител. Той също не скри радостта си от новоизградения храм, който се намира на едно от красивите места в областта.

В проповедта си в края на богослужението епископ Поликарп подчерта добрия пример за служба на хората и на Бога, завещан от лечителя св. Пантелеймон.

 

Източник: ГЕРБ Перник