Автоинструктори от Перник протестират на жълтите павета срещу новите правила в бранша

Автоинструкторите излязоха на национален протест срещу предложените нови правила за провеждане на шофьорските курсове. Те предвиждат пълна електронизация на обучителния и изпитния процес; изискване всички автоинструктури да са на трудов договор, а автошколите да се регистрират като търговски дружества. Независимите автоинструктури обаче не са съгласни с новите регулации.

Към протестиращите в София се присъединиха и техни колеги от Перник. 

„Толкова ми е тъжно и болно, че съм тук, нямате си на представа“, заяви Тодор Тодоров, автоинструктор от Перник с 43 години трудов стаж.

„Защо трябва да ме карат мен да работя на трудов договор, когато Конституцията ми дава право да работя както си искам. Тук идеята е да се въведе една още по-голяма корупционна схема, за да може 1-2 фирми, свързани с електронните доставки на компоненти за изпити да се облагодетелстват“, каза още Тодоров.

Мнението му беше подкрепено и от негов колега от Казанлък. „Според мен некомпетентни хора се опитват да наложат на един огромен сектор правила, които не са от тяхната компетенция. Изисквания, които с абсолютно нищо не биха подобрили работата в бранша, а само биха го утежнили и то много.“

Йонко Иванов, който е председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, категорично отхвърля новите мерки. „Прокарват 2 наредби с лобистки текстове, на база, на които корупционните практики ще се увеличат, карат ни разрешителното за дейност да се взима от още 4 институции, да бъдем търговски обекти, автомобилите да бъдат на учебните центрове, хората да не могат да бъдат назначавани на граждански договор. Ако имаме нарушение с отнети точки да нямаме право да работим в продължение на 2 години и на финала е тази електронна система, която обърква и нас и учениците, която няма да допринесе с нищо, освен да има селфита и камери в автомобилите, които да смущават, и която ще донесе много пари на тези, които ще я вкарат.“

Протестът беше подкрепен и от Съюза на българските автомобилисти.

„Погребват бранша реално, погребват този вид дейност. Ние искаме да падне този проект-наредба, за да падне тази заповед за увеличаване на часовете, с която ще бъде наложен този контрол. Ако те имат желанието и сега могат да контролират процеса, а не да се бъркат в правилата и в самото обучение.“

Това е втори протест на автоинструкторите срещу предлаганите промени, след като през януари тази година над 400 учебни автомобила блокирала жълтите павета. Недоволството им е породено най-вече от планираното изискване центровете за обучение да бъдат превърнати в търговски дружества, на което условие много от автошколите няма да могат да отговорят.

Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ изтъква, че новите промени ще увеличат качеството на автокурсовете и ще лимитират сивия сектор. Не всички от бранша обаче подкрепят протестите. Зад новите правила застанаха представители на различни транспортни сектори. От Асоциацията за квалификация на автомобилистите подкрепиха предвидените промени с аргумент, че те ще премахнат нелоялните практики.

Още подробности по темата и видео, можете да видите тук : Actualno.com