От днес се пускат заявления за парно „по желание“ в Перник

От днес се пускат заявления за пускане на парното за новия отоплителен сезон „по желание“, съобщиха от Топлофикация Перник. Времето все още не отговаря на условията за пускане на парното, а по прогнози от БАН се очаква и затопляне в близките дни. Дългосрочната прогноза за времето също е за топла есен. Според директорът на ТЕЦ-а Любомир Спасов основно пускане на топлото едва ли ще стане преди 20-ти октомври. 

Въпреки това абонатите, които желаят по-рано пускане на парно, могат да го направят със заявление до Топлофикация.

Топлофикация Перник е готова за старта на новия отоплителен сезон, съобщава ръководството на дружеството. Оттам направиха дълга профилактика и належащи ремонти, които продължиха около месец.

Директорът Любомир Спасов се надява това да донесе спокойствие през зимата и да няма сериозни сътресения. Готови са и с резервната мощност – 4-ти котел. По този начин при евентуална авария на основния парогенератор, той ще поеме отоплението на града. Единственият проблем, който би могъл да причини авария е по топлопреносната мрежа.

Спасов се извини за спирането на топлата вода на част от абонатите на Топлофикация Перник. Спирането се е наложило заради много сериозен ремонт и оборудване на една от тплопреносните камери. Тя е била много стара, около 40-годишна с много изгнили носещи конструкции и кранове. Камерата се намира под земята и поемайки топлина е невъзможно да влязат работници в нея и да работят. Именно затова е ремонтирана последна – когато това е било възможно и е трябвало да изтине, обясни Спасов.

Допълнителни затруднения е имало и с пълненето на вода по мрежата след ремонтите. Топлофикация вече не взима вода от язовир „Студена“, а поради летния сезон и нивота на водата в реката е ниско. Така се наложило вместо за 3-4 часа, топлопреносната мрежа се е напълнила за 16часа.

Както вече съобщихме, улеснена е процедурата за преподписване на годишните договори с Топлофикация за новия отоплителен сезон. Абонатите ще получат по пощите си заявление, което да подпишат и да предоставят в клон на Топлофикация. Идеята е да се избегне струпване на хора и да се ограничи заплахата в условия на коронавирус.