Филм за нелегалния добив на въглища, заснет в Перник, се бори за „Оскар“

Българският късометражен филм заснет в Перник – „Нощна смяна“ ще се бори за „Оскар“. Той е дело на Йордан Петков – внук на Йордан Радичков и Еди Шварц – внук на известния куклен режисьор и сценарист Еди Шварц. След като лентата спечели 17-тото издание на най-големия фестивал за късометражно кино IN THE PALACE International Short Film Festival, филмът е предложен на Академията за разглеждане за Оскар са българският филм.

В продължение на 29 минути филмът „Нощна смяна“ разказва за нелегалния добив на въглища в България, като историята е изградена от сложни човешки взаимоотношения. Една от темите на филма е за опита за екдсплоатация на слабите от силните.

Историята на зараждане на фирма е интересна. Първоначално сценалият тръгва като литературна история, преминава през журналистическо разследване, трупа се архив след архив до момента, в който авторите започват да виждат  във всичко това филм.

Работата по сценария продължава две години. Екипът се среща с хора, които са занимаван с този „бизнес“ и които трудно се съгласяват да говорят пред камера.

В крайна сметка лентата е заснета в Перник и село Дивотино, както и край село Габра около Елин Пелин и Нови Хан.

Създателите на филма разказват, че не е имало опити да се спира заснемането му, но е имало категоричен отказ от собствениците и управителите на истински мини да бъдат допуснати да снимат на тяхна територия. Така се е наложило екипа сам да изкопае необходимите за заснемане на кадрите дупки.

Човек, който се занимава с нелегален добив на въглища предлага да помогне и укрепват и обезопасяват дупките. Превръща се в нещо като асистент на сценографите, самият той е любител на киното.