129 години от откриването на първия държавен рудник у нас

Днес се навършват 129 години от откриването на първия държавен рудник у нас, съобщиха от Регионалния исторически музей в Перник. Това е галерията „Стария рудник“ при Държавни мини „Перник“ в местността „Кулата“.

Въгледобивът след Освобождението е един от най-важните отрасли на народното ни стопанство и има първостепенно значение за развитието на младата българска държава, за политическата й самостоятелност и национална независимост. Той е залог за икономическия разцвет на България.
През 1891 г. е приет първият Закон за мините, съгласно който държавата си запазва изключителното право за разработване на каменните въглища във Владайско-Мошинско-Пернишкия басейн. Създаденото Минно отделение при Министерството на финансите издава указ щ 131 от юли 1891 г. , по силата на който започва експлоатация на въгледобивна мина при село Перник.

Според данните на Главна дирекция на статистиката от откриването на първия рудник през 1891 г. до официалното обявяване на Перник за град през 1929 г. е отбелязан най-бързият прираст на население в България.

ДМ „Перник“ стават най-ценното стопанско предприятие в страната, което дава на населението си най-голямата чиста печалба. През 1928 г. тя е 150 000 000 лв. чист приход. Община Перник след въвеждането на Автономно управление през 1925 г., за 10 години е получила над 20 000 000 лв. приход от ДМ „Перник“. Всички перничани знаят, че днешният облик на града е дело на това промишлено предприятие, построило водопровод, канализация, осветление, улици и всички обществени сгради.

Още през далечната 1905 г. в списание „Родина“, след изброяването на фактите за приноса на Мината към държавата, авторът възкликва: „Перник за България е цяла Калифорния!“./БТА