Областният управител на Перник Емил Костадинов: Държавата осигури пари за важни за областта инфраструктурни обекти

„Държавата осигури пари за изграждането на изключително важни за областта инфраструктурни обекти. Това дава една сигурност за всички хора на пътя. Истината е, че хубавият път носи бързина, качество и ниски разходи“, каза областният управител инж. Емил Костадинов на среща с директора на Областно пътно управление – Перник инж. Емилия Ваклинова. 

На нея инж. Ваклинова посочи, че в момента се изкърпва път III-627  от Горна Диканя до Долна Диканя. Започва и ремонт на път III-605 в участъка от Батановци до Палилула, след което ще започнат дейности и на път III-811 от Палилула до Брезник. Ще бъде извършено и изсичане на храсти.
Агенция „Пътна инфраструктура“ извършва и основен ремонт на 9-километров участък от път III-1003 Рударци – Кладница.
Ремонтът на водопровода в село Рударци и на изкопите в пътното платно се изпълняват от община Перник. Строителните дейности вървят с леко забавяне заради това, че трябва да се изпълни изграждането на водопровода по пътя Рударци – Кладница. След приключването му ще започне изпълнението на пътя в частта на село Рударци.
В село Драгичево също се полагаха тръби за нов водопровод и канализация. Там изпълнението е до ниво биндер, остава да се положи износващия пласт, коментира инж. Ваклинова. Ремонтът започна през ноември 2019 г. и беше спрян през зимата. През март 2020 г. работата е възобновена и в участъка на с. Драгичево са изпълнени тротоари и асфалтова настилка по пътното платно.
През следващата седмица предстои фрезоване и рециклиране на асфалтовата настилка, полагане на бордюрите в с. Рударци и с. Кладница. Обектът се изпълнява от „Нивел строй“ ЕООД. Стойността на договора е 6 881 364, 61 с ДДС. Строителният надзор е на „Трансконсулт – БГ“ ООД.

„Сигурен съм, че с реализирането на всички ремонти ще приключат успешно. Съвсем скоро приключват и ремонтните дейности на пътя,  засегнат при строителството на аварийния водопровод за Перник. Вече е положен последният износващ асфалт и е започнало точкуването за полагане на маркировката и предстои почистване на канавките и насипването на банкети“,

каза Емил Костадинов.

Продължава ремонтирането на компрометирани участъци на път II-63 Перник – Брезник – Трън при км 23 и 24. Там се изпълнява пилотно анкерна система, за да се укрепи самото пътно платно, което има големия пропадания. През 2015 година е правено укрепване в дясно на единия участък, сега пропадането е от ляво, малко преди укрепения участък. Стойността на проекта е 538 384, 11 лв. с ДДС. Крайният срок за изпълнение е 31.08.2020 г.

Приключило е изкърпването на път  III-637 Вукан-Пенкьовци от км 10 до 28 км. Стойността е 351 090 лв. и се подобри експлоатационното състояние на третокласния път.
В пътния участък от Елов дол до Дивля е направено изкърпване и изсичане на храсти. Освен на тези места ремонтни дейности се извършиха и на път III-813 „граница София – Врабча“ от 51 км до 58 км.

„В момента имаме изготвен технологичен проект  за превантивен ремонт на републикански път III -623 – „Граница Кюстендил – Жедна – Извор – Земен – Враня стена – Граница Кюстендил“ от 31 км до 48 км. Има одобрено допълнително задание и за изпълнение на превантивен ремонт на участъка от км 40 до 48. Заданието е одобрено и срокът е до 16.10.2020 г.“,

посочи инж. Ваклинова.

По думите й стана ясно, че има изготвен технологичен проект за превантивен ремонт за участък от път I-1 София – Кулата от км 282+485 до км 286+865, който е изключително натоварен с голяма интензивност на движението.

Очакват се строителни дейности на път I-6 – Кюстендил – Радомир – Перник, укрепване на свлачище при км 72+300.  Има избран изпълнител и надзор . Самото укрепване ще започне в края на този месец или началото на септември.

Предстои и трайно укрепване на проявени деформации на пътното платно на републикански път II-63 Перник – Брезник в участъка от км 7 до 7-620.