Филм показа кои са най-известните перничани от Квартала – ВИДЕО

Казват, че Перник си дели на две половини – „Квартало“ и „Градо“. А на връх Илинден вчера Квартар Изток трябваше да празунва. Заради епидемичните мерки обаче празненствата бяха отменени. От Кметство Изток обаче направиха филм за историята на квартала и известните му жители, с който поздравиха символично кварталци за празинка. 

Здравка Евтимова – писател; Владо Стоянов – футболист; Божидар Попчев – артист; Ива Давидова- певица; Антонио Симеонов- певец; Юли Дамянов- диригент и композитор; проф. Спаска Зафирова – преподавател в НАТФИЗ “ Кръстьо Сарафов“; Румен Искренов – артист; Дани Лазар Шоу; Ангел Малинов – поет; Огнян Аспров – историк; Стефан Стефанов; Иван Тодоров; Валентин Григоров; Станислава Георгиева – началник отдел Държавен архив – Перник.

Това са част от известните перничани, които разказаха за това как е преминало детството и младостта им в най-големия пернишки квартал Изток.

В началото са представени кадри и факти от миналото на двата квартала. Следват вълнуващи истории, разказани от интересните и известни личности, родени, израснали, живеещи в кв. Изток и в кв. Мошино

„Реших да създадем този филм, с който да Ви поздравя за празника Илинден и да остане напред във времето, за да може да се гордеем, не само, че сме най-голямото кметство в Община Перник, а и с това какви жители има на територията ни. Можем да проследим как още от миналото първите заселници са били много трудолюбиви и борбени хора. Те са започнали да изграждат двата квартала, а този устрем, труд и идеи са ги предали на следващите поколения и ги виждаме и до днес, казва кветицата на Квартала Десисрава Стоянова.

„Обликът на един квартал зависи от неговите граждани. Знам, че няма да е лесно, но вярвам, че заедно ще направим крачката към промяната, която всички ние желаем за създаване на едно по-добро място за живот в нашите квартали – Изток и Мошино. Този филм беше за всички вас! Гордейте се с миналото си, живейте в настоящото и вярвайте в бъдещето!“, написа още Стоянова в обръщение към съгражданите си.