Кметът на Перник Станислав Владимиров: Левски е другото име на България

На днешна дата 18 юли в България се ражда един човек, който със своя кураж и воля променя историята на България и завинаги остава да свети в сърцето на всеки българин – векове, след като отдавна го няма. Днес честваме раждането на Васил Иванов Кунчев, Апостолът на Свободата, Дяконът – Левски.

Кметът на Перник Станислав Владимиров:

Едва ли някой знае колко са паметниците на Левски в България. Не е и нужно. Защото Левски е във всяко българско сърце. Защото Левски е властелинът на историята ни. Защото Левски е нашата вечна мяра за родолюбие, чест и достойнство.
В деня на годишнината от рождението на Апостола отново се връщаме към тежките думи и отговорности, което ни завеща. Да си кажем „кривиците” и да вървим напред. Да съдим хората според делата им. Да работим за Отечеството си.
Днес повече от всякога е необходимо да съизмерим подвига на Левски със собствената си съвест. И да си отговорим на въпросите :”Достойни ли сме за теб, Апостоле? Имаме ли твоята смелост да издигнем България на оная морална висота, за която даде живота си? Отговорни ли сме пред историята и народа си?“
Левски има безброй паметници. Но най-големият му паметник е България. Да го опазим! Длъжни сме! Защото сме българи! А Левски е другото име на България!

Станислав Владимиров
Кмет на община Перник