Ограничиха влизането през ГКПП „Стерзимировци“: определени лица влизат от Сърбия срещу тест за коронавирус или карантина

Отново са въведени ограничения при преминаването през граничен контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци”, който се намира на територията на община Трън, съобщава сайта Zapadno.com.

Забранено е влизането на територията на България на всички лица, с изключение на българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение и други държави.

Изключението за влизането в страната ни през граничния пункт се отнася и за медицински работници, доставчици на лекарства, транспортен персонал, официални длъжностни лица, хора, пътуващи по хуманитарни причини, сезонни земеделски и погранични работници и други лица.

Забраната не се отнася и за транзитно преминаващите през България. Заповедта е разписана от министъра на здравеопазването и е в сила от днес до 31 юли 2020 година. Пълният списък на лицата, които могат да преминат през пункт, може да намерите като натиснете тук.

Лицата, които пристигат от Швеция, Португалия и всички трети страни, се допускат в България след предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната ни изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

Хората, влизащи от Швеция, Португалия и всички трети страни, които не предоставят такъв документ, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, което са посочили, че ще пребивават. За карантината се издава предписание от директора на Регионалната здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице, става ясно още от заповедта.

На граничния пункт в Трънско денонощно функционира звено за здравен контрол, в което работят здравни специалисти.