Макрон с първо изявление в България: Готови сте за Шенген

Френският президент изтъкна, че сме изпълнили всички изисквания за Шенген и че България трябва равноправно да участва в изготвянето на новите правила. 

Искам да кажа колко съм щастлив за възможността да бъда тук и за приятелството, което съществува между нашите страни. това посещение ще даде възможност да засвидетелстваме жизнеността на нашата връзка, каза в началото френският президент Еманюел Макрон, който е на посещение във Варна.

По отношенията ни в областта на индустрията, отбраната, цифровизацията, те се задълбочават. Някои проекти се развиват в благоприятна посока – а ние сме тук да насърчим това, посочи още гостът.

Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, въоръжени сили. Подчертахме, че трябва да се задълбочат взаимоотношенията между нашите армии. Тези отношения почиват на нашия европейски проект и на рамката, която поставя ЕС, допълни той.

Имаме съмпадения на мненията по три основни теми – една от тях е реформата на директивата за командироване на работници и служители. Благодаря, че ясно се обявихте срещу социалния и данъчен дъмпинг, обърна се Макрон към президента Радев. Целта на тази директива е нашите съграждани да живеят по-добре, да имат по-високо ниво на живот, допълни той.