НАСА обяви: Най-чистият въздух на планетата е над Батак!

Перник често оглавява класацията за най-мръсен град в Европа. София е начело в списъка за най-мръсна столица в Европа. Затова често ни се налага да търсим места, където въздуха е чист. Места, които да прочистим организма си.

Често, по тази причина посещаваме град Сандански. Но екипът на ZaPernik.com с радост ви предоставя ново място и новина, която може да е от интерес за вас:

Американската агенция за космически изследвания НАСА обявява още преди години, но някак оставя незабелязано, че над Баташката планина се стеле най-чистият въздух на планетата. Други американски изследвания доказват естествена йонизация на въздуха – едно от най-рядко срещаните природни явления по света.

Иначе природата там е давала, давала, та чак се е забравила – води, гори, планини, дивеч и риба. В община Батак са разположени 6 големи язовира – “Батак”, “Голям Беглик”, “Беглика”, “Тошков чарк”, “Широка поляна” и “Въча”, както и десетки микроязовири.
Туристическите пътеки в голямата си част минават през природните резервати “Беглика” и “Мантарица”. Най-достъпен е резерватът “Беглика”, който се намира почти до шосето от Батак за Доспат. И в трите резервата са най-големите гори от бял бор в Европа на възраст от около 200 г.

В “Мантарица” пък са най-многото глухари у нас. Малцина са тези, които са чували пеенето им. То започва 2-3 ч. преди разсъмване през април и май. Мъжкият каца на върха на дървото, разперва опашка, отпуска криле, изпъва шията и пее в несвяст, като пристъпва от крак на крак. Тогава той не чува. И ловецът само това чака, за да го убие и превърне в домашен трофей.

Надяваме се да сме били полезни на вас и да откриете едно място, където освен, че може да подишате чист въздух, ще може да си прекарате невероятно с приятели или семейство.

Be the first to comment

Leave a Reply