Песен на Слави вдъхновила двойният убиец от Пазарджик. Психарят се гордее, че е убил Асен и Василка, въпреки, че били добри хора и му давали пари на заем

Снимка: Стандарт

Мъжът се гордее с двойното убийство

Окръжният съд в Пазарджик постанови постоянен арест за двойния убиец Иван Николов, който ще бъде изпратен в специализираната психиатрична болница в затвора в Ловеч. Преди дни той зверски уби Асен и Василка Илиеви от пазарджишката Пич махала. По време на заседанието за вземане на мярка за неотклонение вчера  Николов разказа, че просто трябвало да извърши убийството, но не може да обясни защо. Първо нахълтал в дома на друга жителка на махалата – Мариана Чолакова. Нея познавал отпреди. Не я открил и влязъл в къщата на Илиеви. Мъжът твърди, че клип във Фейсбук го вдъхновил за убийствата. Преди заседанието разказа пред журналисти, че познава жертвите си Асен и Василка като добри хора, че са му давали заеми до 80 лева, помагали са му. Съжалява за тях като хора, но не и за извършеното деяние. В залата Николов се държеше повече от неадекватно. Прекъсваше прокурор Димитрия Ганчева с коментари на одобрение или неодобрение, а толкова крути мерки за сигурност и част от работещите в съда май не бяха виждали.

Мъжът бе окован във вериги

които дрънчаха при всяко негово движение. Десетина полицаи имаха грижата той да не буйства, а в същото време делото да протече нормално. Външните лица бяха призовани да се държат на разстояние поне 2-3 метра.

Иван няма да бъде освободен от ареста. Понеже психическото му състояние очевидно не е добро, той ще бъде настанен в Специализираната болница за лечение на лишени от свобода с психични проблеми. Това бе искането на прокурор Ганчева, с него се съгласи и служебният защитник Иван Главчев, който след заседанието обяви, че няма да обжалва. Самият Николов увери, че иска да остане в ареста, както и че ще направи каквото трябва. Обвиняемият се гордее с това, което е направил, подчерта наблюдаващият прокурор Димитрия Ганчева. Пред адвоката си Иван Главчев убиецът споделил, че се смята за герой. Народът чакал действия от него и затова той е убил двамата пенсионери. Във фаталната вечер той тръгнал с ясното намерение да убива роми. Убийството на възрастното семейство е извършено изцяло от расистки и ксенофобски подбуди, за което са събрани достатъчно убедителни доказателства, включително самопризнанията му пред разследващите полицаи, заяви още прокурор Ганчева. Има реална опасност обвиняемият да извърши и ново престъпление, добави прокурорът, припомняйки, че на следващата сутрин след двойното убийство той е стрелял с въздушна пушка по събрали се жени, също ромки. Николов е осъждан и преди ефективно за тежки престъпления.

Новината за решението на съда да прати Николов в психиатрична болница бе посрещната на нож от насъбралите се пред Съдебната палата протестиращи. Близки на зверски убитите Асен и Василка са убедени, че ще изкарат Иван психично болен, за да се измъкне

от правосъдието. Докато течеше съдебното заседание пред палатата се бяха събрали над стотина близки и съседи на убитите. Митингът започна още към 9 часа сутринта, преди да бъде обявен часът на заседанието. Пъстра тълпа от мъже, жени и деца, които се страхували да отидат на училище и да се отделят от родителите си, за да не бъдат простреляни, се насъбра в Градската градина срещу Съдебната палата. Множеството издигна лозунги: „И ние сме българи! Искаме справедливост!“. Сред хората бяха и децата на зверски убитите Асен и Василка. Потънали в мъката си от жестоката загуба на родителите си, те не пожелаха да кажат нищо, освен: „Искаме справедливост!“. Протестът започна мирно. Нито един от протестиращите не се осмели да каже името си пред журналистите. Младежите с лозунги пък извръщаха глави, за да не се видят лицата им в медиите – пак от страх. Всички в един глас обясняваха, че в квартала цари страх от Николов, защото това не са първите му подобни прояви. Някои твърдят, че е осъждан и наскоро бил излязъл от затвора. На първо време искат той да не бъде пускан на свобода, защото очевидно е много опасен. После – да му бъде наложена най-тежката предвидена в законодателството присъда. И по възможност да не се връща никога повече в квартала им. Това не е нормално, не може да се допускат такива неща в България, каза една от жените. Как ще живеем, не можем да си намерим място в собствените си домове, децата ни са много уплашени – това на какво прилича?! Бива ли да ни избиват като кучета, не сме ли и ние хора?! Хора от квартала твърдят, че Николов е бил част от банда, които се определяли като сатанисти и имали на ръката си татуировки на дявола. Хората твърдят, че Иван често убивал кучета и котки и се хвалел, че така тренира за момента, когато ще убива хора.

Райко Живков, общински съветник от „Евророма“: С нас трябваше да излязат и българи

– Г-н Живков, какво Ви накара да излезете и да се присъедините към протеста?

– Днес тук не трябваше да са само хората от т.нар. Пич махала. Тук трябваше да са всички хора, станали жертва на агресия. А тя е навсякъде в България. И всеки ден се убеждаваме, че това не е единичен случай. Но лошото е, че тази антициганска риторика, така модерна напоследък, в последните 10-15 години, доведе до такъв резултат. Държавата да се мобилизира и да наказва всеки, който нарушава закона, независимо от религията и етноса му, а мирните и свободни хора да живеят спокойно.

– Доста късно беше потвърдено, че ще има такъв протест. Вие направихте ли нещо, за да може повече българи да научат и да дойдат?

– Аз не съм организатор, а това една спонтанна реакция на всички тези хора, които виждате. Няма ли обаче и други, които да изпитат потребност да дойдат и да кажат: Трябва да сме заедно срещу тези, които убиват, ограбват, вършат нередности?! Време е обществото да разбере, че в нашия етнос има почтени, работещи и добри хора. Ако това престъпление беше извършено от циганин над българи, в момента всички – учители, лекари, водолази, гейове – щяха да са излезли на протест.

Източник: Стандрат нюз

Be the first to comment

Leave a Reply