Знаеше ли, че ще бъде убит? Преди смъртта си лидерът на Хамас направи ход, за който шуми целият свят

Как оценявате работата на кмета на Перник Станислав Владимиров?

Лидерът на Хамас Яхя Синвар , който беше убит миналата седмица при нападение от израелската армия , преди това отказа да напусне ивицата Газа и да упълномощи Египет да преговаря за споразумение за освобождаване на израелски заложници от палестинския анклав от името на Хамас , според Хамас. Wall Street Journal.

Според вестника на Sinwar е било предложено това по време на една от фазите на преговорите за прекратяване на огъня, малко след атаката на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври миналата година.

– Не съм под обсада. Аз съм на палестинска земя – беше отговорът на Синвар на предложението на арабските посредници.

Лидерът на Хамас се е примирил с факта, че ще бъде убит

С напредването на войната между Хамас и Израел Синвар се примири с факта, че вероятно ще бъде убит, и предложи Хамас да избере съвет от лидери, който да управлява в преходен период след смъртта му.

„Уолстрийт джърнъл“ посочва, че по време на предишния си премиер израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е предприел стъпки за убийството на Синвар и военния лидер на Хамас Мохамед Дейф, но е бил разубеден да го направи.

Той добавя, че предшественикът на Нетаняху, Нафтали Бенет, е предлагал убийството на Синвар най-малко два пъти преди падането на неговото правителство.