F-16 подпука Путин

Украинските F-16 отбелязаха първите си въздушни победи, сваляйки руски крилати ракети по време на мащабна атака срещу страната в понеделник, съобщава Forbes, позовавайки се на украински източници.

След дълго чакане, Киев най-накрая получи първите западни изтребители, които вече са се доказали в бойни условия. Според доклади, за пръв път украинските F-16 са нанесли успешни удари във въздуха, като този успех се разглежда като само началото на нова фаза в конфликта. Очаквано, украинските ВВС използват тези самолети предимно за прехващане на ракети.

Поради ограниченото количество получени изтребители, Украйна не може да си позволи да ги рискува в мисии близо до фронтовата линия, където вероятността от загуби е по-голяма. Военни експерти отбелязват, че от пристигането си в Украйна преди три седмици, F-16 са били забелязани да патрулират въоръжени с ракети въздух-въздух, което подсказва основната им роля като част от противовъздушната отбрана на страната.

През тази седмица Русия извърши най-интензивната си атака срещу Украйна от началото на инвазията на 24 февруари 2022 г. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че Русия е използвала над 100 ракети от различни видове и около 100 дрона „Шахед“. Той подчерта, че както и предишните удари, и този е насочен срещу критична гражданска инфраструктура. Част от руските крилати ракети, насочени към енергийните обекти на Украйна, са били прехванати именно от F-16.

Очаква се украинските изтребители да бъдат използвани в директни въздушни сблъсъци с руски самолети, след като натрупат повече опит, придобият подходящи ракети и разширят броя на F-16 в своя арсенал. Засега тези самолети ще играят ключова роля в противовъздушната отбрана.

Междувременно The Wall Street Journal информира, че Русия е предприела мерки за защита на 90% от бойните си самолети, като ги е преместила далеч от обсега на смъртоносните американски системи ATACMS, които са на въоръжение в Украйна. Москва бързо се адаптира към ситуацията и вече е разположила авиацията си на безопасно разстояние, за да избегне ударите на украинските ракети. Съединените щати все още не са дали разрешение на Украйна да атакува цели дълбоко в руска територия, поради опасения от ескалация на конфликта.

Руската въздушна атака в понеделник дойде само три седмици след светкавичната операция на Украйна в Курската област на Русия. Едновременно с това, Русия ускори нападателните си действия в Източна Украйна, приближавайки се към стратегически важния град Покровск. The Wall Street Journal потвърди, че при въздушната атака в понеделник, украинските F-16 са свалили руски ракети и дронове.