Какво го чака?

Главният изпълнителен директор на „Телеграм“ Павел Дуров бе задържан в рамките на съдебно разследване, без да има политически причини, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, според Ройтерс, цитирана от БТА.

„В социалните мрежи, както и в реалния живот, свободите се упражняват в съответствие със закона, за да се гарантира защитата на гражданите и да се спазват техните основни права“, написа Макрон в платформата „Екс“. В същото време френският президент осъди разпространението на фалшива информация относно ареста на Дуров.

39-годишният Дуров бе арестуван в събота на летището в Бурже, близо до Париж, веднага след пристигането си с частен самолет от Азербайджан. Постът на Макрон е първото официално френско изявление почти два дни след задържането на Дуров.

„Задържането на президента на „Телеграм“ на френска територия беше извършено като част от текущо съдебно разследване“, отбеляза Макрон. „Това решение не е по политически причини. Всичко зависи от решението на съда“, добави той.

Говорител на френската полиция съобщи пред Ройтерс, че Дуров е разследван от националните служби за киберпрестъпления и измами поради отказа му да сътрудничи в разследване на кибер и финансови престъпления, свързани с платформата „Телеграм“.

Той все още остава в ареста, допълни полицейският говорител.