НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ: Корнелия Нинова подготвя създаването на собствена партия, обвинявайки БСП в загуба на идентичност и подчинение на външни влияния

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова е ограничила публичните си изяви до минимум, предоставяйки на доверениците си Иван Ченчев и Калоян Методиев да говорят от нейно име. Въпреки това, Нинова не се е отказала и обмисля следващите си стъпки, които могат да разтърсят БСП. Тя не приема леко унижението да бъде обикновен депутат и смята, че е жертва на дворцов преврат. Все още има силни позиции в ръководството на партията и в регионалните структури.

Докато почиваше в Гърция със съпруга си Димитър и Калоян Методиев, Нинова кроила планове как да се справи с враговете си в партията. Тя вярва, че може да се върне на върха в БСП, но новината, че няма да може да се кандидатира за председател, изненадва всички. Решението, взето от Контролната комисия в нейно отсъствие, поставя под въпрос бъдещето ѝ в партията.

Нинова е изправена пред три възможности: първо, да се върне триумфално в БСП; второ, да подкрепи съюзници като Драгомир Стойнев или Георги Свиленски за лидерския пост, като остане в сянка; или трето, ако не успее да овладее отново партията, да създаде нова политическа формация. Според източници, тя може да нарече проекта си автентично ляв, привличайки верните си поддръжници от БСП и сродни партии.

Мотивите за новата партия ще бъдат, че БСП е загубила идентичността си и е овладяна от тъмните сили – ГЕРБ, ДПС и джендъризацията. Това може да разтърси политическата сцена и да доведе до ново разпределение на силите в левицата. Нинова планира да използва своите силни позиции и верни съюзници, за да реализира този нов проект и да върне доверието на избирателите в истински леви идеи.